Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 23. 08:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyarok 94 százaléka támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A magyarok 94 százaléka támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A magyarok 94 százaléka támogatja, hogy a parlament meghosszabbítsa az új koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet

- közölte a Nézőpont Intézet az MTI-vel, legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásuk eredményét ismertetve. Hozzátették: a határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás alakult ki.

Közleményük szerint példátlan nemzeti egység alakult ki a koronavírus elleni védekezés ügyében Magyarországon.

Mint emlékeztettek, hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a veszélyhelyzet és ezzel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

A magyarok 94 százaléka szerint továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be - mindössze 4 százalék ellenezte ezt.

A magukat kormánykritikusnak mondók 87 százaléka is a folytatásra szavazna, és minden korcsoportban magasabb a veszélyhelyzet fenntartásának támogatása, mint 92 százalék - ismertették.

A Nézőpont Intézet jelezte: a magyarok 81 százaléka állította, hogy beszélgetett a járvány magyarországi fejleményeiről és 66 százalékuk, hogy a várható gazdasági hatásairól is társalgott az elmúlt napokban. "A kiemelt figyelem is oka lehet, hogy a határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás alakult ki" - állapította meg a közlemény.

Közölték továbbá: a felnőtt magyarok 78 százaléka mondta azt, hogy elégedett "a magyar kormány koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel" - és csak 17 százalék válaszolt nemmel a kérdésre. A különösen veszélyeztetett 60 év feletti korcsoport 81, a magukat kormánykritikusnak vallók 46 százaléka is elégedettségét jelezte.



Az elemzés szerint a védekezésben "láthatóan önálló profilt építgető fővárosi vezetés" számára figyelmeztető jel, hogy a budapestiek 76 százaléka szintén azt mondta, hogy elégedett a kormány járványügyi intézkedéseivel."Tehát nemcsak a józan ész és a morális megfontolások, de a politikai érdek is a hatalmi játszmák félre tételét diktálná a városházának" - írták.

A Nézőpont Intézet érdekes fejleménynek nevezte, hogy a miniszterelnök munkájával való elégedettség is "történelmi csúcsot döntött". A veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytag Orbán Viktor lett, akinek a teljesítményével a magyarok 72 százaléka elégedett, és csak 21 százalékuk nem - ismertették arra is kitérve, hogy az elmúlt években ez a támogatási arány általában 50 százalék körül mozgott.

Az intézet szerint az elégedettség oka az lehet, hogy a legtöbb bejelentett intézkedésnek is magas a támogatottsága. A rendezvények betiltásával és a határok lezárásával a személyforgalom előtt a megkérdezettek 96 százaléka értett egyet. A válság sújtotta ágazatokban bevezetett járulékmentességet és a hiteltörlesztések felfüggesztését 88 százalékuk üdvözölte - fűzték hozzá.

A közlemény szerint "a gazdaságvédelmi lépések támogatása érthető", hiszen a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy az ő és családja gazdasági helyzetére káros hatással van a koronavírus járvány. Minden szegmensben a magyarok háromötöde mondta azt, hogy kárt okoz vagy okozott neki gazdaságilag a járvány. Csak az általános iskolai végzettséggel rendelkezők, a magyarok 27 százaléka emelkedtek ki ebből, közülük háromból ketten, 67 százalékuk mondta azt, hogy érzik a járvány káros hatásait. Alighanem őket fenyegeti leginkább a sokak által várt elbocsátási hullám - írták.

A felmérés szerint a digitális oktatás megvalósítása a felnőtt magyarok 50 százaléka szerint sikerült jól, 17 százaléka szerint rosszul, míg 28 százalékuk jelezte, hogy erről nincs információja. Közölték: még a kormánykritikus válaszadók 34 százaléka is azt mondta, hogy inkább jól sikerült az átállás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.