Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2015. Szeptember 30. 06:54, szerda | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, hanem sürgős, átfogó és összehangolt cselekvést igényel a migránsok eredetországai, a tranzitországok és a célországok között

- fogalmazta meg Pedro Agramunt spanyol néppárti parlamenti képviselő annak az állásfoglalásnak a lényegi üzenetét, amelyet kedd este fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK).
Agramunt szerint kulcsfontosságú, hogy Európa együttműködjön az Arab Ligával és az Afrikai Unióval is. Becslései szerint ez év végéig mintegy 5 millió menekült zsúfolódhat össze a Szíriával szomszédos Törökországban, Libanonban és Jordániában.

Az előterjesztésről folytatott vitában Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára úgy vélekedett, hogy a menekülthullámot belátható ideig nem lehet megállítani, ezért arra van szükség, hogy elzárják az illegális beáramlás útját, és egyben megnyissák a jogszerű bevándorlás lehetőségét.

Jagland szerint a menekültválság megoldásához elengedhetetlen a szíriai háború befejezése, ahhoz pedig az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kompromisszumot kell kötnie egymással.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke - az ETPK ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetője - azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy migrációs-menekültügyi válság kezelésekor meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a humanizmus és az ésszerűség között.

A fideszes politikus szerint különösen a politikai menekültek iránt kell humanizmust tanúsítani, és tiszteletben kell tartani a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezményeket. A gazdasági migránsok vonatkozásában ugyanakkor Európának az eszét kell használnia, mert "Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon".

Németh Zsolt kiemelte: meg kell szüntetni a válság kiváltó okait jelentő háborúkat; meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, mert ha ezt nem teszik, akkor összeomlik az övezeten belüli akadálytalan mozgást biztosító rendszer; meg kell reformálni a menedékért folyamodók regisztrálására vonatkozó dublini szabályokat, és az európai menekültstátus felé kell elmozdulni; pénzügyi támogatást kell nyújtani a biztonságosnak számító tranzitországoknak; valamint küzdeni kell az embercsempészek ellen.

A szintén fideszes Bartos Mónika egyebek közt arról beszélt, hogy a Szíriával szomszédos országoknak az eddiginél sokkal több segítséget kell nyújtani, hogy megbirkózzanak a menekültek elhelyezésének a feladatával.

Az ETPK által elfogadott állásfoglalás - elismerve a schengeni külső határok megvédésének a szükségességét - nem a kerítésépítésében látja a lehetséges megoldást, hanem az európai országok közötti méltányos teherelosztásban. Hangsúlyozza egyúttal a migránsokat is megillető emberi jogok tiszteletben tartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő