Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 18. 07:29, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A MÁV is megtiltja a dohányzást

A MÁV is megtiltja a dohányzást

Január elsején szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

Így jövőre tilos rágyújtani a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló létesítményekben és területeken, azaz a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain valamint az összes személyszállító vonat fedélzetén.

Jelenleg a vasúti járművek 15 százalékán, a 100 km-nél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon gyújthatnak még rá az utasok. A törvénymódosítás értelmében azonban 2012. január elsejétől egyetlen vonat fedélzete sem lesz kivétel a dohányzás tilalom alól. A 2011. december 31-ig még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, megközelítőleg 400 járműről kell a hamutartókat eltávolítani. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira.

A jövő év elejétől hatályos jogszabály új feladatokat és kötelezettségeket ró a jegyvizsgálókra is. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg 8.000 forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról. A törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy a vonaton szolgálatot teljesítő személy, miután igazolta intézkedési jogosultságát, felszólíthatja az utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

A legjelentősebb változást a törvény módosítása a pályaudvarok, állomások, megállóhelyek utasforgalmi területeire vonatkozóan hozza, hiszen ezeken, illetve 5 méteres körzetükben teljes mértékben megtiltja a dohányzást. A nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás ezen területek tekintetében is a személyszállító vonatokhoz hasonló eljárást ír elő, tehát az arra kijelölt vasúti dolgozók a dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására, ennek elmaradása esetén pedig a vasúti terület elhagyására, illetőleg kezdeményezhetik az egészségügyi államigazgatási szerv törvényben előírt eljárását. A törvénymódosítás további új rendelkezése, hogy a kijelölt vasúti dolgozók, miután igazolták intézkedési jogosultságukat, a vasúti területeken felszólíthatják a dohányzási korlátozást megsértő utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

A témával kapcsolatban érintett vasúttársaságok folyamatosan dolgoznak a törvény által előírtak megvalósításán. 2012. március 31-ig kell valamennyi érintettnek így a MÁV Csoportnak is felkészülnie a változásokra, eddig tart ugyanis az átmeneti időszak, amely a szükséges intézkedések életbeléptetésének végső határideje.

A törvénymódosítás életbe léptetése után Magyarország azon európai országok közé tartozik majd, ahol a legszigorúbb előírások óvják majd a nemdohányzókat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: dohányzás, MÁV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére