Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Április 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyugdíjemelésekhez igazíthatják a fogyatékossági támogatás növelését

A nyugdíjemelésekhez igazíthatják a fogyatékossági támogatás növelését

A jövőben nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodhat a fogyatékossági támogatás, hanem konkrét összegben határozhatják meg, amelyet a nyugdíjemeléssel egyszerre emelnének, ha az Országgyűlés a későbbiekben elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló előterjesztését.

A tárcavezető pénteken nyújtotta be a parlament elé a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvénymódosítást, amelynek a kidolgozásában fogyatékosságügyi civil szervezetek képviselői, valamint egy kormányzati szakértői munkacsoport is részt vett.

Balog Zoltán indítványához fűzött indoklásában emlékeztet arra, hogy a fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, amely a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérséklését célozza.

A jelenlegi szabályozás a támogatás havi összegét az önkiszolgálási képességtől függően az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 65-80 százalékában határozza meg. A miniszter szerint azonban a támogatások értéke jobban megőrizhető lenne, ha annak összegét konkrétan meghatároznák, ezt követően pedig évente a mindenkori nyugdíjemelés mértékének függvényében emelnék, mivel az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 2009 óta nem változott. A javaslat alapján a fogyatékossági támogatás összege 19 500 forint, illetve 24 000 forint lehet.

A törvénymódosítás az elfogadása esetén június 1-jén léphetne hatályba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.