Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 13. 18:02, kedd | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A párok kétharmada barátként indítja kapcsolatát

A párok kétharmada barátként indítja kapcsolatát

A párok kétharmada barátként indítja kapcsolatát. A párkapcsolat előtt barátokként eltöltött idő átlagosan 22 hónap - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

Bár a filmekben sokszor ábrázolják két idegen egymásra találását és ez áll nagyon sok szociológiai kutatás fókuszában is, jóval kevesebbet tudni a barátságból kialakuló kapcsolatokról - mondta Danu Anthony Stinson, a kanadai Victoria Egyetem kutatója.

Stinson és munkatársai kutatásában mintegy 1900 egyetemista és fiatal felnőtt vett részt, akiket arról kérdeztek, álltak-e baráti kapcsolatban jelenlegi partnerükkel a párkapcsolatot megelőzően - írja a The Guardian.

A legtöbben - a megkérdezettek 68 százaléka - barátként kezdték a kapcsolatot, ennél az összegzésnél a kutatók nem vették figyelembe az olyan tényezőket, mint a nem, a kor, a képzettségi szint és az etnikai csoport. A huszonévesek körében és az LMBTQ-embereknél a barátsággal kezdődő kapcsolatok aránya viszont már jóval magasabb, 85 százalék.

Azt a kérdést, hogyan változik egy plátói baráti kapcsolat romantikussá, és mi is különbözteti meg a barátokat és a szerelmeseket, még mindig nehéz megválaszolni - mondta Stinson.

A résztvevők egy része a szakértő szerint a kézen fogva sétálást, a családtagoknak bemutatást, a közös utazást, a tábortűz melletti összebújást, sőt, akár a szexet is a baráti kategóriába sorolták. Mások ezeket kizárólag a szerelmesek viselkedésének tartják.

A vizsgálat során mintegy 300 egyetemistát arról is megkérdeztek, mennyi ideig tartott a baráti időszak, mielőtt romantikussá vált volna a kapcsolat. Átlagosan 22 hónapnyi barátság előzte meg a párkapcsolatokat és nagyjából a megkérdezettek fele vélte úgy, hogy az a mód a lehető legjobb útja egy párkapcsolat indításának - írják a tudósok a Social Psychological and Personality Science című tudományos lapban megjelent kutatásukban.

Címkék: barát, kapcsolat, pár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.