Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A patkányok felismerik a tbc-t?

A patkányok felismerik a tbc-t?

Afrikai óriás erszényes patkányokat tanítottak be a kutatók arra, hogy figyelmeztessék a szakembereket, amikor tuberkulózissal fertőzött mintákra bukkannak - álla a National Geographic jelentésében, amelyről a Fox News számol be.

A kutatók a patkányok ketrecébe csúsztatták a mintákat és arra tanították őket, hogy amennyiben bakteriális fertőzések jellemző szagát érzik, kaparják meg a padlót.

A projekt múlt évben indult Mozambikban és még 2008-ban Tanzániában. A kísérletet finanszírozó belga szervezet már szintén igénybe vette patkányok segítségét aknák felfedezésére.

Úgy tűnik, a patkányok elég jól végezték munkájukat. Maputoban, az ország fővárosában 764 olyan beteget küldtek kórházba, akiket a szakemberek nem diagnosztizáltak időben, viszont a patkányok felismerték náluk a fertőzést.

Az állatok 20 perc alatt mintegy 100 mintát tudnak végigszagolni, képzésük hónapokat vesz igénybe, s jelenleg már 54 olyan 'akkreditált' patkány van, akik segítik a tbc felismerését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.