Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 14. 07:28, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A szexisták rasszista előítéletekkel rendelkezhetnek

A szexisták rasszista előítéletekkel rendelkezhetnek

A szexista mentalitású emberek gyakran rendelkeznek rasszista előítéletekkel – derült ki egy spanyol kutatócsoport felméréséből.

A szexizmus (az egyik nem előnyös vagy hátrányos megkülönböztetése) és a rasszizmus közti összefüggés megfigyelhető az „ellenséges szexistáknál", akik a nőket alacsonyabb rendűnek tartják, és a „jóakaratúan" szexistáknál egyaránt. Utóbbiak a nőket gyenge, védelemre és segítségre szoruló lényként tekintenek. A kutatók tanulmányukat a Psicodidactiva című szaklapban mutatták be.

Vizsgálatuk során 425 nőt és 377 férfit kérdeztek meg a 18-65 év közötti korosztályban. Tesztek segítségével a többi emberhez való hozzáállásukról és önmegítélésükről is kikérdezték őket. Maite Garaigordobil, a kutatást vezető pszichológus elmondta, a nőknél mind az ellenséges, mind a jóakaratú szexizmus kevésbé volt jellegzetes, mint a férfiaknál. A rasszizmus esetében viszont nem mutatkoztak statisztikailag releváns különbségek a nemeket illetően. A megkérdezettek 26 százaléka mutatta a szexizmus jeleit, ugyancsak 26 százalékuk pedig rasszista jellemvonásokat.

A szakértők szerint minél magasabb az egyén szociokulturális és képzettségi szintje valamint anyagi forrásainak mértéke, annál kevesebb szexista és raszista előítélettel rendelkezik. A szexizmus és rasszizmus valószínűleg a különböző szociális csoportok közti kapcsolatokról kialakított elképzeléseken alapszanak – hangsúlyozta Garaigordobil. A szexizmus a szociális dominanciára és a tekitélyelvűségre való hajlammal is összefüggésben áll.

„Ez azt jelenti, hogy a szexista emberek elfogadják a hierarchiát és a társadalmi egyenlőtlenségeket. Úgy vélik, a különböző csoportok olyan státusszal rendelkeznek, amilyet megérdemelnek és az az osztály a legjobb, amelyben ők maguk is élnek" – fejtette ki a pszichológus.

A tanulmány a szexizmus és az alacsony interkulturális érzékenység közt is párhuzamot talált. A szexista emberek ugyanis kevesebb érdeklődést mutatnak a bevándorlókkal létrejövő kapcsolatok iránt, kevesebb tiszteletet tanúsítanak irántuk és kevésbé bíznak bennük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.