Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 19. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Krizsán Csaba

A tervek szerint halad a Mosoni-Duna torkolatában épülő vízszint szabályzó létesítmény

A tervek szerint halad a Mosoni-Duna torkolatában épülő vízszint szabályzó létesítmény

A tervek szerinti ütemben halad, 87 százalékos készültségi fokon áll a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációját végző műtárgy kivitelezése

- hangzott el azon a pénteki helyszíni bejáráson, ahol Palkovics László innovációs és technológiai miniszter végezte el az egyik szegmenstábla mozgatási próbáját.

A miniszter elmondta, a kis- és közepes vízszintek visszaállításával lehetővé válik a vizes élőhelyek rehabilitációja, valamint a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy kihasználhassák a Dunában rejlő szállítási lehetőségeket.

A beruházás járulékos eredményeként a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő medencés kikötővé válik.

Kara Ákos, a projekt miniszteri biztosa kiemelte, hogy az árvízkapuként is funkcionáló torkolati műtárgy megépítésével a vízszint rehabilitáció hatásterületén javul az árvízvédelmi biztonság.



A közel 30 milliárd forintba kerülő beruházás 2022 tavaszára készül el, a próbaüzem várhatóan 2022 májusára fejeződik be.

A miniszteri biztos elmondta, a hajózás biztosítására a vízszintszabályozó mű mellé hajózsilip létesül, amelyhez mólók és alvízi-, valamint felvízi várakozótér kapcsolódik, valamint hallépcsőt alakítanak ki, illetve a vízi turisták számára csónakátemelő rámpát létesítenek.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a mederáttöltést követően a Mosoni-Duna érkező vízhozamát már a műtárgyon fogják átvezetni. Ennek tervezett időpontja 2021 augusztusa.

Emlékeztetett arra, hogy a Dunán jelentős medersüllyedés alakult ki. A torkolatnál a kisvízszintek közel két métert süllyedtek, a vízszintsüllyedés még Győrnél, sőt a Rába alsó szakaszán is érzékelhető, ugyanakkor egyre hevesebb árhullámok sújtják a térséget.



Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, a vízgazdálkodást és az árvízvédelmet pozitívan befolyásoló beruházás turisztikailag is vonzóvá teszi a térséget, és hozzájárul Győr megszokott, folyókban gazdag városképének fenntartásához.

Hozzátette, 2012-ben népi kezdeményezés indult, hogy több víz legyen a Mosoni-Dunában. Az aláírásgyűjtő íveket több mint 82 ezer ember írta alá és a parlament is foglalkozott a kérdéssel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.