Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A V4 az EU egyik kulcsszereplőjévé vált

A V4 az EU egyik kulcsszereplőjévé vált

A visegrádi csoport (V4) az európai közösség egyik kulcsfontosságú tényezője, e négy ország már nem passzív figyelője, hanem aktív alakítója a nemzetközi kapcsolatoknak - mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfőn Budapesten. Szlovák kollégája, Miroslav Lajcák úgy nyilatkozott: a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak kéz a kézben kell járnia ez együttműködés során.

A Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián a lengyel tárcavezető hangsúlyozta: a visegrádi országok az EU bővítési politikájának sikertörténete.

A V4 ezért támogatja, hogy a keleti partnerség kezdeményezés országait segítsék közelebb kerülni az EU-hoz, nyitva kell tartani előttük az ajtót - közölte.

Radoslaw Sikorski kiemelte: a V4 (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) az egyik legerősebb koalíció Európában, mert a négy ország barátságára épül, arra a barátságra, amely a közös tapasztalatokból és a közösen vallott értékekből fakad. Míg korábban a közép-európai térség gyakran lemaradt a többi európai ország mögött, ma a visegrádi csoport mindig hallatja a hangját - mutatott rá.

Úgy látja, a V4 az együttműködés, a rendszeres konzultáció és a politikák összehangolásának fóruma. Ezzel a kooperációval valódi eredményeket érhetnek el, ezt mutatták a 2014 és 2020 közötti többéves uniós költségvetési keretről folytatott tárgyalások és az országok együttműködése a gázellátásban - magyarázta.

A lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a visegrádi országok az úgynevezett V4+ formulát is fejlesztik, hiszen ennek révén bármilyen helyzetre gyakorlatias módon reagálhatnak. A V4 szoros kapcsolatot tart az észak- és dél-európai országokkal is - tette hozzá.

Megjegyezte: a visegrádi országok tapasztalataik átadásával segíthetik a politikai rendszerváltozást más országokban is, különösen az EU szomszédságában.

Radoslaw Sikorski hangsúlyozta: felmerülhet a kérdés, hogy az-e a hatékonyabb, ha az EU tagállamai önállóan cselekednek, vagy ha összefognak Ukrajna megsegítésére. Kijev és Moszkva felé egyaránt csak akkor van remény a változás elérésére, ha a tagállamok együtt lépnek fel - vélekedett.

Békésebb és virágzóbb Európa

Az uniós csatlakozás komoly előrelépést hozott a csatlakozó országok és azok állampolgárai számára az emberi jogok terén, s a közép-európai régió ma békésebb és virágzóbb mint korábban volt, országainak fontossága növekedett geopolitikai szempontból az uniós tagságnak köszönhetően - hangsúlyozta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is.

Hozzátette, hogy vannak dolgok, amelyeken még javítani kell, de hangsúlyozta: a folyamat még zajlik. Befejezetlen a monetáris unió, a bankunió létrehozása, az energiabiztonság erősítése, a szabályok egyszerűsítése, amivel a polgárok közelebb érzik magukhoz Európát, valamint a közös kül- és biztonságpolitika, valamint a védelmi politika is sok kihívást jelent még - mondta a szlovák külügyminiszter.

A régió országainak lakói ma már természetesnek veszik a tagsággal járó előnyöket, elég azonban Ukrajnára tekinteni, hogy lássuk, ezek az eredmények nem maguktól értetődőek - mondta.

Különösen fontos az elért eredményekről beszélni az európai parlamenti választások előtt, hiszen vannak Európában euroszkeptikus és EU-ellenes nézetek is - jelentette ki a szlovák külügyminiszter.

A visegrádi országokat érintő példaként említette, hogy még javítható az európai uniós támogatási alapok felhasználásának eredményessége, választ kell találni a romákat érintő társadalmi kérdésekre, és csökkenteni kell a bérszínvonal különbözőségét a régi tagállamokéhoz képest. Fontosnak nevezte azt is, hogy a visegrádi országok és a régió magasabb pozícióba kerüljön az Európai Unió intézményrendszerén belül.

Kiemelte: a visegrádi országok már tudják, hogy milyen kihívásokat kell leküzdeni, ezután az a fontos, választ találjanak ezekre a kihívásokra.

Miroslaw Lajcák úgy vélekedett, a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak kéz a kézben kell járnia. 'Csak ha magunk is felelősséget vállalunk, akkor hivatkozhatunk mások szolidaritására. Fontos az is, hogy ha nem élünk valamely lehetőséggel, ne Brüsszelt hibáztassuk, hiszen az EU mi vagyunk' - jelentette ki. Fontosnak nevezte a nyitottságot a szabályozások lebontásának irányában, amennyiben az méltányos. Hangsúlyozta a regionális együttműködések fontosságát is, és megállapította: ebben a visegrádi négyek országcsoportja példát mutat. 'Egyre többször beszélünk egy hangon négy helyett' - fogalmazott.

Úgy vélekedett, a V4-ek megfelelően határozta meg az előttük álló fontos napirendi pontokat, mint például a biztonsági képességek megosztása, a balkáni csatlakozás elősegítése. 'Azt is megértettük, hogy ha sikerül előremozdítani ezeket a célokat, akkor jelentőségünk az EU-ban és a NATO-ban nőni fog' - tette hozzá. Úgy értékelte, hogy a V4 presztízse növekszik, és egyre komolyabb az érdeklődés a csoporttal való együttműködésre az úgynevezett V4 Plusz formájában. 'Azt kívánom, hogy egyre gyakrabban és egyre hangosabban hallassuk a hangunkat' - mondta a szlovák külügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni