Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 19. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

A végtörlesztés segítség, de nem megoldás

A végtörlesztés segítség, de nem megoldás

A végtörlesztés és az árfolyamgát segíti, de nem oldja meg a magyar gazdaság devizakitettségi gondjait, csak újraosztja a terheket a háztartások, az állam és a bankok között.

Fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szombaton Zalaegerszegen, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

Karvalits Ferenc a Monetáris politika a válság idején címet viselő előadásában kifejtette: a jelentős árfolyamkitettség továbbra is jellemző, tartós megoldás csak akkor várható, ha a belföldi megtakarítások képesek finanszírozni a belföldi hiteligényt.

A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi gazdálkodási karán zajló rendezvény keretében a jegybank alelnöke kitért arra is: a jelenlegi országkockázati felárnál, alacsony növekedési környezetben, és a mostani, jelentős devizaadósság-állomány mellett a monetáris élénkítés eszközeivel "nem lehet élni". Az elmúlt évtizedben felhalmozott egyensúlytalanságok leépülése hosszú időt vesz igénybe.

Emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a magyar gazdaság növekedését kizárólag a nettó export határozta meg, mert a belföldi fogyasztás és beruházás rendkívül visszafogott. A nemzeti bank várakozásai szerint az export meghatározó szerepe a következő időszakban is fennmarad, s ha az eurózóna el tudja kerülni a recessziót, akkor Magyarország továbbra is "érdemi nettó exportot tud elérni."

A gazdaságpolitika lehetséges lépéseiről Karvalits Ferenc kifejtette: a magyarországi növekedés csak exportvezérelt lehet a továbbiakban is, mert az állam és a háztartások az adóságaik törlesztésén munkálkodnak. A külső környezet azonban nem támogatja a gyors exportnövekedést, s amíg az európai adósságválságra nem születik tartós megoldás, Magyarország sem tud robusztus növekedési pályára állni.

"A fiskális politikának az államadósság fenntarthatóságára és a költségvetés kiigazítására kell koncentrálnia" - fogalmazta meg az MNB alelnöke. Hozzátette, hogy a magyar kormány egyedi intézkedésekkel a múlt évben jelentős élénkítést próbált végrehajtani, ami a költségvetési hiányt azért nem növelte jelentősen, mert az egyszeri bevételek - mint a nyugdíjpénztári befizetések becsatornázása - elfedték ezt az értéket. Az idei kormányzati lépések a tavalyihoz képest 2,5 százalékkal fogják szűkíteni a belföldi keresletet, ezért jelent rendkívüli kihívást a növekedés elérése - vélekedett.

Karvalits Ferenc azt mondta: a kormánynak az idei romló növekedési kilátások miatt lépnie kell a költségvetés fenntarthatóságának érdekében. A Széll Kálmán Terv még hosszú távú strukturális intézkedéseket tartalmazott, de az idei költségvetés lépései, bár jelentősen javítják a bevételeket, de rövid távon inflációt gerjesztenek, és nem járulnak hozzá a hosszú távú növekedési trend javításához.

A 80 százalék körüli államadósság szinten fenntartása ilyen növekedési kilátások mellett is csak úgy lehetséges, ha a kormány 3-3,5 százalék többletet ér el az elsődleges egyenlegben, ez azonban hosszú távon fenntarthatatlan.

"Magyarország kockázati megítélését javító, a hosszabb távú növekedés trendjét növelő gazdaságpolitikai fordulatra van szükség". Olyan lépésekre, amelyek fordulatot hoznak a vállalati beruházások szempontjából is - szögezte le.

A jelenleg 5 százalék feletti infláció - az áfa-hatások kifutását követően - 2013-ra várhatóan eléri a megcélzott 3 százalékot, de a világpiaci olajárak emelkedése, vagy egy esetleges kedvezőtlen árfolyamváltozás érdemben befolyásolhatja ezt a célkitűzést.

Összességében a belföldi reálgazdasági folyamatok hosszabb távon nem jelentenek a kereslet oldalán inflációs nyomást. A globális kockázati "étvágy" változása, az eurózóna perifériális országainak válsága, és a magyar kockázati megítélés esetleges változása azonban befolyásolhatja az árfolyamot, a monetáris kondíciókat - hangsúlyozta Karvalits Ferenc.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni