Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Január 07. 09:30, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A volt szász miniszterelnök szerint Magyarország figyelemre méltó módon oldotta meg a válság problémáit

A volt szász miniszterelnök szerint Magyarország figyelemre méltó módon oldotta meg a válság problémáit

Georg Milbradt egykori szászországi miniszterelnök és pénzügyminiszter szerint Magyarország figyelemre méltó módon "mászott ki" a gazdasági válság "gödréből".

A magyar miniszterelnök gazdasági tanácsadója az M1 Ma reggel című műsorában kedden reggel kiemelte, hogy Magyarország az európai államoktól eltérően ezt úgy tette meg, hogy a problémákat külső segítség nélkül igyekezett megoldani, minél hamarabb visszafizetve a nemzetközi segélyeket, vállalva a saját felelősséget.
Ez bizalmat teremt Magyarországgal szemben - mondta.
A magyar gazdaság pozitív folyamatai közül kiemelte, hogy nő a versenyképesség, jelentős az exporttöbblet, ami segíti a külső adósság csökkentését. Az ország növekvő pályára lépett, ez már 2013-ban is megjelent, és az elkövetkező években még inkább megmutatkozik majd. Magyarország 3 százalék alá csökkentette az államháztartás hiányát, ebből a szempontból Magyarország most kivétel, pedig ennek kellene lennie a fő szabálynak Európában - tette hozzá.
A tanácsadó szerint Magyarország, miként más visegrádi ország is, például Lengyelország és Csehország ki tudja használni, hogy egyelőre nem kellett alkalmazkodnia az eurózónához, hiszen láthatóan sok ország számára az eurózóna hátrány is lehetett. "Magyarország jól tette, hogy elhalasztotta az eurózónába való belépését, és ha 2020 után valamikor bevezetik az eurót, akkor az jó lesz, de most nem" - fogalmazott Georg Milbradt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.