Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 30. 16:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A wifi lesz a jövő internete 2022-ben

A wifi lesz a jövő internete 2022-ben

Húsz éve jelent meg a vezeték nélküli a hálózat, a wifi, amely napjaink egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológiája.

A Cisco előrejelzése szerint 2022-re a wifi lesz a legfőbb internetes kapcsolódási pont, az internetes forgalom 59 százaléka wifi hálózatokon keresztül zajlik majd.

A Cisco Magyarország MTI-nek küldött hétfői közleménye szerint az elmúlt két évtizedben a vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációi jelentek meg. Még 1999-ben fél tucat technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) szervezetet. Ugyanazon évben, szeptember 30-án kereskedelmi forgalomba kerültek az első eszközök, amelyek a 802.11b vezeték nélküli LAN szabvány alapján működtek. Ezzel kezdetét vette a vezeték nélküli hálózatok, másnéven a wifi korszaka.

Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezetője a közleményben kiemelte: napjaink egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológiája a wifi. Olyan helyeken is biztosítja az internetelérést, ahol erre korábban nem volt lehetőség. A wifi hálózatok új szintre emelték a mobilitást és mindennapjaink részévé váltak.

Az idén a wifi 6 új korszakot nyit: az új generációs wifi 6 már másodpercenként 5 Gigabit (Gbps) sebességet biztosít. Az új szabvány az 5G-vel azonos technológiai alapokra épül, de a két technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. A wifi 6 előnyei közé tartozik, hogy kevésbé meríti le a kapcsolódó eszközök akkumulátorait és összességében sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt.

A közlemény szerint 2018-ban már több mint 13 milliárd wifi eszköz volt használatban, vagyis világszerte mindenkire közel 2 wifi eszköz jut.

A wifi hotspotok, vagyis a nyilvános, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok száma 2011-ben egymillió volt. A Cisco becslései szerint 2021-re a hotspotok száma világszerte meghaladja majd az 500 milliót, ami a 10 évvel ezelőtti érték 500-szorosa. 2022-ben még magasabb lesz az átlagsebesség: előrejelzések szerint 2022-ben az átlagos wifi kapcsolat sebessége eléri a másodpercenkénti 54,2 megabitet (Mbps), vagyis több mint duplájára növekszik a 2017-es 24,4 Mbps-hoz mérten.

Címkék: internet, WiFi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.