Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 21. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: STOP

Adó nélkül is a világ legmagasabb percdíjain telefonálunk

Adó nélkül is a világ legmagasabb percdíjain telefonálunk

Még be sem vezették a Matolcsy György nevével fémjelzett távközlési adót, Magyarország már most a világ hat legdrágább mobilpiaca közé tartozik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss elemzése szerint.

Az OECD által végzett nemzetközi összehasonlítás egyebek mellett rámutatott, hogy Magyarországon több tarifatípus esetében is szokatlanul magasak a szolgáltatások árai. A szervezet által készített kritériumrendszer alapján elsősorban a mobiltelefonálás kerül sokba.

Az elemzők korábban egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel összehasonlíthatóvá váltak a különböző országok szolgáltatóinak tarifái. A szervezet ehhez úgynevezett szolgáltatási kosarakat hozott létre: a vezetékes és mobil szolgáltatásokat egyaránt hat csomagba sorolták.

A mobilos kosaraknál a legtöbb esetben Csehország, az Egyesült Államok, Magyarország és Izrael került a dobogóra, míg hazánk több esetben is világbajnoknak mondhatja magát. Az OECD kutatása szerint hazánk a világ hat legdrágább mobilpiaca közé tartozik, két kategóriában ráadásul itthon a legdrágábbak a szolgáltatások.

Legalább valamiben elsők vagyunk

A havonta 30 mobilhívást tartalmazó csomag esetében például Magyarország toronymagasan a legdrágább ország lett, elsősorban a teljes díjon belül kiugróan magas üzenet-költségek miatt. Csehország szintén az élmezőnyben végzett, a legolcsóbb tarifa-típus ugyanakkor az északi országokban, Norvégiában, Dániában és Finnországban van.

Bár a 100, illetve a 300 beszélgetést tartalmazó kosaraknál Magyarország nem világelső, az előbbinél Csehország mögött a második, utóbbinál pedig a hatodik legdrágább ország volt. Nem úgy a 900 hívással és 350 SMS-el számoló legnagyobb csomag esetén, ahol hazánk ismét a kétes dobogó legfelső fokára állhatott. A magyar tarifa ugyanis mintegy 2,5-szerese az OECD-átlagnak.

A vizsgálatba került prepaid csomagok átlagos ára 21,7 dollár volt, itt Magyarország a hatodik legdrágább ország lett. Amíg a havonta 400 SMS-t, de csupán 8 hívást feltételező tarifa a vizsgált OECD országokban átlagosan 22,7 dollárba került, Magyarország ebben az összevetésben az átlagot 2,6-szorosan meghaladó havi díjjal harmadik lett.

Vezetékesben is a dobogón

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a vezetékes hívások esetében az OECD által vizsgált 34 ország közül jellemzően Csehország, Mexikó, Spanyolország és Ausztrália végeztek az első helyeken, vagyis ezekben az országokban a legdrágább a vezetékes telefonálás.

Magyarország a kevesebb hívást figyelembe vevő, illetve az üzleti csomagok esetében jellemzően a tizedik helynél hátrébb végzett, a havonta 420 hívással kalkuláló lakossági kosárnál viszont a vizsgált országok közül a világ második legdrágább országának számítottunk.

Bonyolult művelet

Azt egyébként az OECD nemzetközi elemzésében részt vevő kutatók is elismerték, hogy a telekommunikációs tarifacsomagok összehasonlítása igencsak bonyolult művelet, hiszen szolgáltatónként akár több száz különböző csomagról beszélhetünk.

A tanulmányt kritizálók szerint az anyag végkövetkeztetései is támadhatók, mivel a hazai telefonálási szokásokat nem jól reprezentáló tarifacsomagok kerültek kiválasztásra. Ráadásul a vizsgálat nem veszi figyelembe a telekom szolgáltatások minőségét, illetve a vásárlóerő paritáson alapuló tarifa-meghatározás is torzíthatja az eredményeket.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára