Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Május 22. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aggasztóan beszélt a Fed philadelphiai kormányzója

Aggasztóan beszélt a Fed philadelphiai kormányzója

Charles Plosser szerint az amerikai jegybank egy ketyegő időzített bombán ül. Ezt a bombát pedig ő maga készítette, most pedig, legalábbis a jegybankár szerint nem igazán tudja, hol kell kikapcsolni az időzítőszerkezetet. A bombában a robbanószer 2,5 trillió, azaz 2500 milliárd dollárnyi banki vésztartalék, a detonátor pedig valószínűleg maga a beinduló hitelezés.

Plosser emlékeztetett, hogy a hatalmas mennyiségű pénzt maga az amerikai jegybank pumpálta a pénzügyi rendszerbe és kötelezte a fenntartását arra az estre, ha a válság kirobbanásához hasonlóan leállna bankközi hitelezés. Ez az összeg azonban most csak ott van és nem történik vele semmi, ugyanakkor már kellőképpen jelentős mennyiség ahhoz, hogyha megmozdulna, akkor kétségtelenül berobbantaná az inflációt. Erre a forgatókönyvre már nem egy elemző felhívta a figyelmet az elmúlt években. Charles Plosser szavai arról tanúskodnak, hogy a Fed nemcsak aggódik, hanem egyelőre a vezetői sem rendelkeznek biztos tudással arról, hogy pontosan mit okoz a következő években a roppant pénztartalék a bankoknál. A szakértő szerint az is veszélyes lenne ha a Fed most ezt a tartalékot elkezdené kiszívni, hiszen éppen pang a hitelfelvétel, így a visszájára is elsülhetne a lépés úgy hogy ismét megtorpan a bankközi forgalom. Charles Plosser úgy számol, hogy mire véget ér a kötvényvásárlási program, azaz teljesen kivezetik a QE3-at a rendszerből, ez a pénzmennyiség 4,5 milliárd dollárra is ugorhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik