Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. December 24. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: Andits Eszter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Akad, ahol már a fertőzések több mint felét az omikron okozza

Akad, ahol már a fertőzések több mint felét az omikron okozza

A koronavírus omikron variánsa lett a domináns Amszterdamban, ez a változat okozza az új esetek 60 százalékát a holland nagyvárosban - írta csütörtökön a helyi sajtó.

A vészhelyzeti felkészüléssel foglalkozó Argos konzorcium, amelynek munkáját az amszterdami egészségügyi szolgálat és az egyetemi orvosi központ segíti, 106 koronavírusos esetet vizsgált meg véletlenszerű mintavétel alapján. Közülük 63 bizonyult az omikron variáns kiváltotta fertőzésnek. December 12-én egy hasonló mintában az omikront csak az esetek 4 százalékában mutatták ki, amiből szakértők azt a következtetést vonták le, hogy nem egészen tíz nap alatt 55 százalékkal nőtt az e vírusváltozat által okozott fertőzések száma.

Az omikron gyakoribb Amszterdamban, mint az ország többi részén, ahol a múlt héten a fertőzések 10-15 százalékát okozta. A holland közegészségügyi hivatal előrejelzései szerint az év végére ez lesz a koronavírus domináns törzse.

A legfrissebb statisztikák szerint a koronavírus-fertőzések száma Hollandiában továbbra is csökken, a múlt héten napi átlagban 13 460 esetet regisztráltak. Az elmúlt 24 órában további 179 beteget vettek fel kórházi kezelésre, jelenleg 2275 embert ápolnak egészségügyi intézményekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.