Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 12. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aki mindenhol magyar emlékek után kutat

Aki mindenhol magyar emlékek után kutat

A gyermekkora óta a magyar kultúrtörténet jeles alakjaiért, utazóiért rajongó Messik Miklós ma a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) elnökeként hódol kultúranemesítő, hagyományápoló szenvedélyének. Társaival a magyar művelődéstörténet nagy alakjainak nyomát gyűjtik közel húsz éve világszerte, előadásokat és kiállításokat szerveznek. Távlati céljuk a nagy világban fellehető magyar emlékhelyek rendszerbe fűzése és széles körben való megismertetése itthon és külföldön.

1997-ben 15-20 taggal 'szakmai műhelyként' indult útjára az egyesület Juhász László ausztriai magyar emlékhely-gyűjtő hagyományát követve. A rohamosan gyűlő anyagok inspirálta kiállítások egyikén Sütő András javasolta, hogy a magyar emlékek világban való összegyűjtésére szerveződjön egyesület. A szavakat hamarosan tettek követték így 2001. januárjában 18 alapító taggal megalakult, a kutatás terén azóta is egyedülálló közhasznú egyesület.

Alapító okiratukban a múlt ismeretének a hazai fiatalság és a külföldi magyarság körében történő erősítését és a kulturális turizmus elősegítését tűzték ki célul. Ennek érdekében tartanak iskola időben kéthetente előadásokat az aktuális évfordulókhoz, hagyományokhoz kapcsolódva, illetve jelentetnek meg szakmai kiadványokat és szerveznek kiállításokat külföldön és idehaza egyaránt.

Jóllehet Európa és főként Itália, Lengyelország, Franciaország és Nagy-Britannia bővelkedik magyar vonatkozású emlékhelyekben, ezek jó része idáig még jelöletlen, felfedezésre vár. Az egyesület külföldi kiállításaira utazva sorra fedez fel újabb és újabb magyar vonatkozású helyeket. Hosszú távú tervük a már ismert és jelölt emlékhelyek katalogizálása és széles körben való ismertté tétele.

Messik Miklós itt emeli ki a londoni Science Múzeumot, ahova sok honfitársunk látogat el, talán nem is sejtve, hogy számos híres magyar találmánnyal, köztük a dunai hajózás nagy lapátkerekes gőzhajójának makettjével, és feltalálókkal, például Bíró László és Kármán Tódor nevével találkozik majd a tárlatvezetés során. Az érdekességek között említi a Fekete erdő közepén található Bad Kissingen kedvelt fürdőhelyét is, melynek két forrása Rákócziról és lováról, Pandúrról kapta nevét. A település büszkélkedhet a fejedelem és az általa faragott szék szoborkompozíciójával és a minden év júniusában a Rákóczi fesztivál megrendezésével is.

Az első Európa utazótól, Szepsi Csongor Mártontól kezdve, Rákóczin át Apáczai Csere Jánosig hosszú a sora azoknak a magyaroknak, akik híressé tették nemzetünket a világban, így tehát nem a helyek megtalálása, sokkal inkább az oda való eljutás anyagi finanszírozása jelent gondot a javarészt szerény keresetből élő, ám elhivatott egyesületi tagoknak. A közhasznú egyesület a pályázatokból és kiadványai népszerűsítéséből is csak egy részét képes előteremteni a szükséges anyagi háttérnek, céljaik megvalósításáért sokszor saját pénztárcájukat sem kímélik.

Honlapjukon a www.magyaremlekekert.hu-n megtekinthetők eddig rendezett kiállításaik, kiadványaik, az emlékhelyekről, aktuális eseményekről készült kisfilmeik és az iskolaidőben kéthetente futó előadásaik, melyek témáikban az aktuális évfordulókat követik jeles szakértők tolmácsolásában. A jövő évi tematikáról szót ejtve a MEVE elnöke a Rádió Orient hallgatóinak figyelmébe ajánlotta a Dózsa vezette parasztfelkelés 500 éves évfordulója kapcsán Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató szeptember 16-i előadását. Szeptember 30-án pedig a trianoni békeszerződés apropóján egy párizsi körtúrára invitált a magyar emlékek nyomán a Place France Liszttől a Place Kossuthon át a nagy Trianon és Luxembourg palotákig. Október közepén pedig a Török- Magyar Társasággal közösen szerveznek Balassi estet Prokopp Mária professzorasszony vezetésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk