Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. December 23. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Csodálatos mesterségbeli tudásról tanúskodik a legrégebbi ismert obszidián karkötő – a nyolcezer éves ékszerre a törökországi Aksaray tartományban, az Asikli Höyük lelőhely feltárása során bukkantak.

A térségben tízezer éve, Kr. e. 8000 táján, az akeramikus (kerámialeletek nélküli) újkőkori időszakban telepedtek meg, ez volt Anatólia egyik legkorábbi települése. A tíz centiméter átmérőjű, 3,3 centiméter széles karkötő 1995-ben került napvilágra, azóta a leletet az Aksarayi Régészeti Múzeumban őrzik – olvasható a Physorg tudományos hírportálon. Az obszidián ékszert első ízben 2009-ben vizsgálták, ismételt elemzésnek pedig francia tudósok vetették alá a közelmúltban, akik az eredményeikről a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be.

A karkötőt Laurens Astruc, a Francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) tudósának irányításával tribológiai elemzésnek vetették alá. (Tribológia az egymással kölcsönös mozgási viszonyban lévő felületeket kutató tudományág, illetve az ennek eredményeit felhasználó technika.) A vizsgálat kimutatta, hogy az ékszert igen szakavatott mester készítette: a szinte tökéletesen kör alakú karkötő tükörfényes felülete hibátlan csiszolású. A projekt folytatásaként közel hatvan obszidián tárgyat vetnek alá vizsgálatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 11:50, péntek | Belföld

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál.

2019. Augusztus 16. 10:59, péntek | Belföld

BKK: tanévkezdéstől ismét a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

Augusztus 21-étől változik a nagykörúti villamospótlás rendje. Iskolakezdéstől, vagyis szeptember 2-ától újra a teljes vonalon jár majd a 4-es és a 6-os villamos -