Városlista
2019. december 11, szerda - Árpád

Hírek

2011. December 23. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Csodálatos mesterségbeli tudásról tanúskodik a legrégebbi ismert obszidián karkötő – a nyolcezer éves ékszerre a törökországi Aksaray tartományban, az Asikli Höyük lelőhely feltárása során bukkantak.

A térségben tízezer éve, Kr. e. 8000 táján, az akeramikus (kerámialeletek nélküli) újkőkori időszakban telepedtek meg, ez volt Anatólia egyik legkorábbi települése. A tíz centiméter átmérőjű, 3,3 centiméter széles karkötő 1995-ben került napvilágra, azóta a leletet az Aksarayi Régészeti Múzeumban őrzik – olvasható a Physorg tudományos hírportálon. Az obszidián ékszert első ízben 2009-ben vizsgálták, ismételt elemzésnek pedig francia tudósok vetették alá a közelmúltban, akik az eredményeikről a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be.

A karkötőt Laurens Astruc, a Francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) tudósának irányításával tribológiai elemzésnek vetették alá. (Tribológia az egymással kölcsönös mozgási viszonyban lévő felületeket kutató tudományág, illetve az ennek eredményeit felhasználó technika.) A vizsgálat kimutatta, hogy az ékszert igen szakavatott mester készítette: a szinte tökéletesen kör alakú karkötő tükörfényes felülete hibátlan csiszolású. A projekt folytatásaként közel hatvan obszidián tárgyat vetnek alá vizsgálatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 16:31, szerda | Belföld

Közzétette a Google az idei magyar keresési toplistát

Magyarországon az önkormányzati választások, globálisan pedig az India-Dél-Afrika krikettmérkőzések vezetik a legfelkapottabb Google-keresések 2019-es listáját.

2019. December 11. 16:06, szerda | Belföld

Roham indult a 2020-as éves e-matricákért

Roham indult a 2020-as éves e-matricákért, a megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor,

2019. December 11. 14:05, szerda | Belföld

Szamurájkarddal támadott ismerősére egy pápai férfi

Súlyos testi sértés miatt indított eljárást a rendőrség, mert egy 44 éves pápai férfi szamuráj karddal sebesítette meg ismerősét.

2019. December 11. 10:07, szerda | Belföld

Az európai csomagküldés árait összehasonlító oldal segíti a fogyasztókat

Az országok közötti csomagküldés árait összehasonlító európai portál segíti az európai fogyasztókat, az oldal linkje az NMHH honlapjáról is elérhető - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kedden.