Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. December 23. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Csodálatos mesterségbeli tudásról tanúskodik a legrégebbi ismert obszidián karkötő – a nyolcezer éves ékszerre a törökországi Aksaray tartományban, az Asikli Höyük lelőhely feltárása során bukkantak.

A térségben tízezer éve, Kr. e. 8000 táján, az akeramikus (kerámialeletek nélküli) újkőkori időszakban telepedtek meg, ez volt Anatólia egyik legkorábbi települése. A tíz centiméter átmérőjű, 3,3 centiméter széles karkötő 1995-ben került napvilágra, azóta a leletet az Aksarayi Régészeti Múzeumban őrzik – olvasható a Physorg tudományos hírportálon. Az obszidián ékszert első ízben 2009-ben vizsgálták, ismételt elemzésnek pedig francia tudósok vetették alá a közelmúltban, akik az eredményeikről a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be.

A karkötőt Laurens Astruc, a Francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) tudósának irányításával tribológiai elemzésnek vetették alá. (Tribológia az egymással kölcsönös mozgási viszonyban lévő felületeket kutató tudományág, illetve az ennek eredményeit felhasználó technika.) A vizsgálat kimutatta, hogy az ékszert igen szakavatott mester készítette: a szinte tökéletesen kör alakú karkötő tükörfényes felülete hibátlan csiszolású. A projekt folytatásaként közel hatvan obszidián tárgyat vetnek alá vizsgálatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.