Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 06. 18:03, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Alig lassul a keresetek növekedési üteme idén

Alig lassul a keresetek növekedési üteme idén

A keresetek tavalyinál valamivel enyhébb növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők az idei évben is, amiben a korábbinál nagyobb szerepet játszhatnak majd a kormányzati intézkedések.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséhez fűzött és az MTI-hez eljuttatott kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020-ban már egyszámjegyűre lassulhat a bérdinamika. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy év közben bejelentenek újabb bérrendezéseket a közszférában, így egyáltalán nem zárható ki, hogy idén is 10 százalék felett emelkedjenek a bérek.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzőjének megítélése szerint 2020-ban is 9 százalékot meghaladó bérnövekedés várható, ami 5,5 százalék körüli reálbér növekedést jelent. A továbbra is feszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad.

Regős Gábor, a századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője 2020-ban a bérek tavalyinál némileg lassabb, de továbbra is erőteljes növekedésére számít, az átlagos növekedés megközelítheti a 10 százalékot. Ebben fontos szerepet játszhatnak majd a közszféra bérrendezései is, továbbá a szociális hozzájárulási adó idei esetleges további csökkentése szintén a bérek növekedésének irányába hathat.

Címkék: bér, emelkedés, fizetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.