Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Angolkisasszonyok - 400 éve a gyengék szolgálatában

Angolkisasszonyok - 400 éve a gyengék szolgálatában

A rendszerváltás után négy iskolát vettek vissza az angolkisasszonyok vagy hivatalos nevükön a Cogregatio Jesu szerzetesei. Alapítójuk, Ward Mária nyomán a tudást, a lelkiséget és a szolgálatot helyezik a nevelés középpontjába. Anyagi vagy emberi erőforrás szűkében ma két hazai intézmény – a budapesti és az egri- működik irányításuk alatt. A rend alapításáról, küzdelmes történetéről és jelenlegi helyzetéről Knáb Judit tartományfőnök mesélt a Rádió Orient hallgatóinak.

Esélyt adtak a nőknek

A yorkshire-i katolikus nemesi családból származó Ward Mária körül angol nemes kisasszonyokból szerveződött tanító közösség sokáig titokban végezhette csak apostoli tevékenységét, hisz önállóságuk szokatlan volt a XVII. századi társadalomban és egyházi szervezetben egyaránt. A alapító és nőtársai saját útjukat keresgélve a jezsuiták mintájára kezdtek a korban semmiféle képzésben nem részesülő lányokat tanítani. Haladó szellemiségüket jelzi, hogy a háztartási ismeretek és kézimunka mellett művészetekre, véleményük kifejezésére, latin nyelvre, természet- és társadalomtudományi ismeretekre tanították a helybéli, az Angliából és a német fejedelemségekből érkező hajadonokat.

Sikerességüket és azt, hogy a szokásrendtől függetlenül igény volt tevékenységükre, Európa-szerte terjedő iskoláik száma bizonyította a legjobban. 1627-ben Pázmány Péter hívására Pozsonyba látogat Ward Mária, ahol a következő évben Köln, Bécs és Bajorország után, iskolát indít. Egyházi jóváhagyás híján, a püspökök ármánykodása következtében 1631-ben pápai bulla tiltja meg tevékenységüket és az alapító börtönbe is kerül. Halála után követőinek 1703-ig kellett várni, hogy a jezsuita rend constitutióinak egy kis magvát alapul véve, ám alapítójuk kilétét titokban tartva, hivatalosan folytathassák oktató-nevelő tevékenységüket - mesélt a rend történetéről Knáb Judit.

Tűr, tilt, támogat - a rend magyarországi története

Magyarországon Mária Terézia hívására 1770-től működtettek iskolát az addigra főleg német nyelvterületen származásukról és családi állapotukról angolkisasszonyoknak elnevezett nővérek. Tevékenységüket II. József rendeletei sem akadályozták, hisz az az oktatás miatt hasznosnak minősült. Sőt, a kalapos király uralkodása idején jutottak máig központi rendházukhoz a Váci utcában, ahol iskolát is alapítottak, akkor még kizárólag lányok részére. Ezt sorra követte a többi internátus, először Egerben, majd Veszprémben, Kecskeméten és 1941-től Piliscsabán. Az oktatás színes palettáját képviselték elemi, polgári, kereskedelmi, sőt Magyarországon elsőként a tanítóképzés terén. Tantestületük zöme mindvégig jellemzően nővérekből állt.

A kommunista rendszer 1948-tól államosította iskoláikat, 1950-től pedig internálta a rend képviselőit – hazai túlélésüket csak egy fiatal novícia leleményességének köszönhették, aki félreeső egyházi ingatlanokban kialakított idős otthonokba menekítette a rend idős, beteg, otthontalanul maradt tagjait. Az aktív korúak a tanítástól száműzve az egészségügy területén, fizikai munkásként és sokan a gyökerekhez visszatérve, titkosan a hitet terjesztve, oktatva élték mindennapjaikat. A szerencsésebbek a Sankt pölteni iskolába, vagy a Magyarországról Argentínába emigráló magyar közösség által a tengerentúlon alapított iskolába kerültek.

A rendszerváltozás után 160-170 nővér állt készen a munka folytatására, így 1990-től sorra indult újra az oktatás Egerben, Kecskeméten, Piliscsabán és végül Budapesten.

Kevesebből, sokakért

A közelmúltról szólva, a tartományfőnök elmondta, közel húsz éves működtetés után, 2008-ban a szerzetesek és a tanulók számának csökkenése miatt a rend kecskeméti iskoláját átadta a piaristáknak, a piliscsabai iskolát pedig emberi és anyagi erőforrások híján a székesfehérvári egyházmegyének. Így a megmaradó egri és budapesti iskolák fejlesztésére koncentrálva, a tudás- lelkiség- szolgálat hármas alappillére mentén, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartva közvetítik ma alapítójuk, Ward Mária örökségét. Az eredeti célhoz híven, a többi egyházi és állami intézménynél nagyobb hangsúlyt fektetnek napjainkban is a művészeti – zenei, képző- és színművészeti- , idegen nyelvi és természettudományos oktatásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során