Városlista
2024. március 5, kedd - Adorján

Hírek

2023. Október 09. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Antony Blinken: az Egyesült Államok biztosítja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket

Antony Blinken: az Egyesült Államok biztosítja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket

Az Egyesült Államok még vasárnap áttekinti az Izraelből érkezett kéréseket a biztonsági támogatások kiegészítésére, és \"lépések várhatók\" - közölte Anthony Blinken külügyminiszter.

A külügyminiszter több amerikai televíziócsatornának nyilatkozott helyi idő szerint vasárnap reggel, és hangsúlyozta, hogy az elnök utasításának megfelelően szeretnék biztosítani, hogy minden szükséges eszköz Izrael rendelkezésére álljon fellépni a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által Izraelben indított támadásokkal szemben.

A miniszter azt is közölte, hogy az adminisztráció értesült azokról a jelentésekről, amelyek a támadások során meggyilkolt vagy elfogott amerikai álampolgárokról szólnak, jelenleg próbálnak "tényeket találni", és hivatalos megerősítést kapni.

Antony Blinken arról is beszélt, hogy egyelőre nem áll az Egyesült Államok rendelkezésére bizonyíték arra nézve, hogy Irán közvetlen támogatást nyújtott volna a Hamász által indított támadásokhoz. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a palesztin fegyveres szervezetet régóta kötik kapcsolatok Iránhoz, és az elmúlt években onnan kapott támogatás nélkül a Hamász ma nem lenne abban a helyzetben, hogy ilyen akciót tudjon kezdeni.

Antony Blinken egyben tagadta, hogy Irán a Hamász támogatására is felhasználhatja azt a korábban befagyasztott 6 milliárd dollárt, amelyhez az Egyesült Államokkal a közelmúltban megkötött fogolycsere-egyezmény keretében hozzájuthat. Az Irán tulajdonában álló összeget korábban egy dél-koreai bankban, a szankciós politika keretébe zárolták.

Az amerikai kormányzatot a republikánusok részéről az elmúlt napokban súlyos bírálatok érték azzal a vélekedéssel, hogy túlságosan sok engedményt tett Iránnak, ami bátorítást adott a Hamásznak az Izrael elleni akció megindításához.

Tom Cotton, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus tagja vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban azt az elvárását hangoztatta, hogy az amerikai adminisztráció mutassa ugyanazt a jellegű elkötelezettséget Izrael támogatásában, mint amilyet Ukrajna felé is mutat, így küldjön katonai felszereléseket, köztük légvédelmi eszközöket is.

Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete vasárnap az amerikai médiának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy ami történik, az Izrael "szeptember 11-éje". Kifejtette: a vasárnapig izraeli részről elveszített 600 emberélet - a lakosság arányában számítva - az Egyesült Államokban 20 ezer halottat jelentene.

A diplomata példa nélküli mészárlásnak nevezte a támadást, amelyet egy zsidó ünnepen indított a Hamász.

Fotó: Pixabay

Címkék: háború, izrael, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 04. 08:30, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Azonnali, átmeneti tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

2024. Március 03. 08:57, vasárnap | Külföld

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat