Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2013. Június 05. 19:18, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Árvíz - Bécsnél tetőzött a Duna

Árvíz - Bécsnél tetőzött a Duna

Tovább védekeznek Kremsnél, útlezárás Bécsben, kitelepítettek mérlege

Valószínűleg elérte legmagasabb vízállását az áradó Duna Bécsnél szerdán reggel az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint.

A Bécs szempontjából mérvadó korneuburgi mérőálláson a reggeli órákban 7,93 méter vízmagasságot és másodpercenként 10,6 ezer köbméteres vízhozamot mértek. Az előrejelzések szerint a következő órákban ezen a szinten marad az áradás, azután csökkenni fog.
2002-ben 7,89 métert, illetve másodpercenként 10,33 ezer köbmétert mértek Korneuburgnál. A Duna szokásos vízhozama kétezer köbméter Bécsnél.
Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a bécsi árvízvédelmi létesítmények - amelyek között a Dunát tehermentesítő Új-Duna-csatorna és a Duna-sziget a legfontosabbak - jól betöltik a szerepüket - írták a közleményben.
A fővárosban nem számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre. Az Új-Duna gátrendszere másodpercenként 14 ezer köbméterrel is képes megbirkózni. Ilyen magas vízállás a statisztikai adatok szerint néhány ezer évenként fordulhat elő.
Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: kedden víz alá kerültek a Duna-sziget alsó sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart és part menti vendéglátóhelyek.
A belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett szerdán az A4-es autópályát mindkét irányban egy-egy szakaszon lezárták vízátfolyások miatt.
Az ország árvíztől leginkább veszélyeztetett részein, Alsó- és Felső-Ausztriában reggelre már apadásnak indult a Duna, de a veszély még nem múlt el. Bizakodásra adott okot, hogy az ár a legmagasabb vízálláskor, 15 méternél sem lépte át a mobil gátak peremét, a nagyobb elöntések veszélye így csökkent. Továbbra is folyamatosan figyelik azonban, hogy nem szakítja-e át a védőfalat a víztömeg vagy a hordalék nagyobb darabjai.
Az egyik legkritikusabb helyen, a Krems melletti Theissnél a Duna már nem tudja befogadni a Krems folyó vizét, ezért veszélyesen átázott egy földgát. Szerdán ezért egy beton és műanyag elemekből álló, "második védővonal" létesítéséhez láttak hozzá. Felkészültek arra is, hogy átszakad a gát: négy településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.
Alsó-Ausztria tartományban összesen ezerötszáz embert helyeztek biztonságba vasárnap óta.
Eközben már apadt az Inn folyó Felső-Ausztriában, de Salzburg és Tirol tartományokban is visszatértek medrükbe a hét végén még tomboló hegyi patakok és a folyók.
Szerdán is jelentős közlekedési korlátozások álltak fenn Alsó- és Felső-Ausztriában a Duna térségében. Az osztrák autópályák járhatóak voltak, a Salzburgot a tiroli Innsbruckkal összekötő németországi A8-as autópálya azonban változatlanul le volt zárva. Salzburg és Innsbruck között szünetel a vasúti összeköttetés is.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 08. 15:10, szombat | Külföld

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza, 180 ezer szárnyast ölnek le

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus jelentélét mutatták ki egy Maros megyében, Nyárádtőn (Ungheni) működő baromfifarmon, ezért elrendelték a teljes állomány (180 ezer szárnyas) elpusztítását

2021. Május 08. 13:03, szombat | Külföld

Több mint 600 ezer embert oltottak be egyetlen nap alatt Franciaországban

Franciaországban egymás utáni második nap rekordot döntött a koronavírus ellen beoltottak száma, pénteken több mint 617 ezer dózist oltottak el az előző napi 600 ezer után - közölte az egészségügyi tárca.

2021. Május 08. 10:51, szombat | Külföld

Von der Leyen: az EU elkötelezte magát a 2030-ra kitűzött szociális célok elérése mellett

Az Európai Unió és partnerei a portói szociális nyilatkozat aláírásával elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett

2021. Május 08. 09:05, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 156,5 millió, a halálos áldozatoké 3,27 millió a világon

A világon 156 494 912 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 265 524, a gyógyultaké pedig 92 673 010 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.