Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 07. 10:50, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Soltész Miklós: a nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Árvíz - Soltész Miklós: a nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A csatlakozott humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni a 1357-es vonalon.
Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel 18 732 822 forint volt. A számlára továbbra is várják a támogatásokat, és amelyre már külföldről is lehet utalni.
Giró-Szász András kormányszóvivő az aktuális helyzetet ismertetve azt mondta: most már biztosan tudható, hogy a valaha volt legnagyobb árvízzel kell szembenézni Magyarországon, ezért a legrosszabb forgatókönyveket is figyelembe kell venni, ez alapján dolgozta ki a kormány, a kormányzati koordinációs bizottság az irányításhoz, a védekezéshez szükséges intézkedéseket. Ezek mellett minden eddiginél nagyobb összefogásra is szükség van - tette hozzá.
A fél tízkor tartott kormányszóvivői tájékoztatón az aktuális adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: Nagybajcs térségében 887 centiméteres a vízállás, itt a tetőzést, 20 centiméterrel magasabb vízszintet szombat reggelre várják. Ez az érték 25 centiméterrel nagyobb, mint az eddig mért legnagyobb vízszint.
Komárom térségében 8 méter körüli a vízállás, 830 centiméterre várják a tetőzést, ami ugyancsak mintegy 25 centiméterrel magasabb az eddig mért legmagasabb értéknél.
Esztergomnál 736 centiméter a vízállás, a tetőzést 8 méter körülire várják. Nagymarosnál 655 centiméter, ami 740 centiméter lehet.
Budapesten jelenleg 785 centiméter a vízállás, ami plusz-mínusz 20 centiméter eltéréssel 885 centiméter lehet.
A kormányszóvivő ismertette azt is, hogy jelenleg 760 kilométeren folyik árvízvédelmi védekezés, ebből 390 kilométeren elsőfokú, 114 kilométeren másodfokú és 62 kilométeren harmadfokú a védekezés. Rendkívüli védekezés van 191 kilométer hosszan Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben, valamint Budapest bizonyos területein.
Szintén ezekből a megyékből kellett kitelepíteni összesen 554 embert, Győr-Moson-Sopronból három településről 25 embert, Komárom-Esztergomból két településről 38-at, Pest megyében hét településről 331 embert, míg a főváros két kerületéből 160 embert.
Jelenleg a gátakon összesen 17 627 ember védekezik.
Giró-Szász András arra hívta fel a figyelmet, hogy a védekezésben részt vevők és az irányítók arra kérik a rémhírterjesztőket, tiszteljék meg őket azzal, hogy munkájukat nem nehezítik. Hangsúlyozta: minden eszköz, terv készen áll arra, hogy a Magyarországot ért árvízhelyzetet megfelelő módon kezeljék az illetékes szervek az érintett megyékben és összességében az egész országban.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.