Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átmeneti a költségvetés magas hiánya

Átmeneti a költségvetés magas hiánya

A Magyar Nemzet írása szerint átmeneti a magas hiány, tartható a költségvetés. Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a központi költségvetés általában 'orrnehéz', ami azt jelenti, hogy a hiány teljesülése nem időarányos, a bevételek jelentős része az év végén jelentkezik.

Mint mondta, az Európai Bizottság likviditási problémái, illetve egyes programok egyeztetései miatt nem utalt, vagy csak csökkentett összeget fizetett ki, így az uniós forrásrész nem érkezett be időben az államkasszába, ez mintegy 170 milliárd forint bevételkiesést jelentett, ami az éves hiány mértékéhez képest jelentős összeg. Mindemellett az év első négy hónapjában egyedi tételek is növelték a kiadásokat. Példaként említette az önkormányzati adósságok idén záruló átvállalása miatt előtörlesztésként kifizetett 68 milliárd forintot, amely a településeknél bevételként jelentkezik, az állam egészének hiányát nem befolyásolja.

Torzító tényező, hogy a május elsejei ünnep miatt már április végére előre kellett hozni számos állami kifizetést, nagyobb részben a közszférában alkalmazottak bérét vagy a családtámogatásokat, amelyek összesen több mint 130 milliárd forinttal növelték az áprilisi kiadásokat, ezek a tételek a májusi mérleget értelemszerűen javítják - mondta a helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár