Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Július 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az adóhivatal hajtja be a szemétdíjat

Az adóhivatal hajtja be a szemétdíjat

2013 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be a hulladékgazdálkodási díjtartozásokat is – tájékoztatott a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága. A szemétdíj végrehajtásakor a NAV inkasszót adhat ki, sőt a jövedelemből is letilthatja a hátralék összegét, gépjárművet, készpénzt, illetve ingó- és ingatlanvagyont foglalhat le.

A NAV a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók megkeresésére indítja el a végrehajtási eljárást: beszedi az elmaradt szemétdíjat, a késedelmi kamatot és a végrehajtási költségeket. Első lépésként a közszolgáltató fizetési felszólítást küld az ingatlantulajdonosoknak. Ha a megadott határidőre nem fizetik ki a hátralékot, és a tartozás a szemétdíjjal, a késedelmi kamattal és a költségekkel együtt meghaladja a 10 ezer forintot, a szolgáltató kezdeményezheti a NAV-nál a végrehajtást.

A szemétdíj végrehajtásakor a NAV inkasszót adhat ki, sőt a jövedelemből is letilthatja a hátralék összegét, gépjárművet, készpénzt, illetve ingó- és ingatlanvagyont foglalhat le. A végrehajtási eljáráskor az adósnak 5 ezer forint végrehajtási költséget kell fizetnie, továbbá őt terhelik az eljárás során felmerülő ingó- és ingatlanfoglalások költségei is.

A NAV behajtóként nem vizsgálja a tartozás összegét vagy annak jogalapját. A díjhátralékosoknak kérelmeikkel vagy egyéb, a tartozás jogosságát vitató beadványaikkal közvetlenül a közműszolgáltatókhoz kell fordulniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: