Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 09. 18:13, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az egészségipar számos területén önellátóvá vált az ország

Az egészségipar számos területén önellátóvá vált az ország

Az Egészségipari támogatási program (Etp) elindításakor elsősorban az önellátást tűzte ki célul a kormány az egészségipari termékek és alapanyagok terén,

és ezt a kihívást kevesebb mint egy év alatt sikerült teljesíteni számos területen - jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken, Tökölön és Szigethalmon, ahol az Etp keretében megvalósuló beruházásokat adott át.
Varga Mihály a Pest megyei településeken előbb a Magyar Piszke Papír Kft. egészségipari fejlesztését, majd a Rex-San Kft. egészségipari beruházását adta át, amelyek összértéke meghaladta a 2,7 milliárd forintot, a kormány pedig együttesen kétmilliárd forinttal támogatta a fejlesztéseket.

Az átadóünnepségeken a miniszter elmondta, Magyarország a saját lábára állt egyebek mellett maszkgyártásban, a Favipiravir, illetve az oltáshoz használt orvosi eszközök és a fertőtlenítőszerek előállításában.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az önellátás mellett további cél az egészségipar fejlesztésével a hosszú távú növekedési képesség, az exportteljesítmény erősítése.

A tárcavezető kijelentette: egy teljesen új iparág épül fel Magyarországon a program segítségével, a megvalósuló beruházások évente akár 170-180 milliárd forint árbevételt jelenthetnek a magyar gazdaságnak. Az Etp keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés jön létre 86 milliárd forint összértékben, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak, és a fejlesztésekkel összesen 5700 munkahely válik biztossá - fűzte hozzá.

A Magyar Piszke Papír Kft. a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak foglalkoztatását látja el közfeladatként. A támogatás révén 700 millió forintos fejlesztést valósítottak meg az intézményben, amivel egy új, vírus- és baktériumölő hatással bíró, egészségügyi-higiéniai papírtermék gyártása indul el, és amelyhez a kormány 550 millió forintos támogatást nyújtott.

A magyar tulajdonú Rex-San Kft. gyógyászati segédeszközök, maszkok, védőfelszerelések előállítására épített új üzemet Szigethalmon. A kapacitásbővítés több mint kétmilliárdos költségéből 1,6 milliárd forintot biztosított a kormány az Egészségipari támogatási programból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.