Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 12. 13:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Az EP jogszabályt fogadott el az EU chipiparának fellendítésére

Az EP jogszabályt fogadott el az EU chipiparának fellendítésére

Az Európai Parlament jogszabályt fogadott el, amely a termelés és az innováció fellendítésével, valamint a hiány elleni sürgősségi intézkedések bevezetésével biztosítja az Európai Unió chipellátását.

Az elfogadott új törvény célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a félvezetőket gyártó beruházások számára Európában azáltal, hogy felgyorsítja az engedélyezési eljárásokat és nyomon követését.

Az úgynevezett uniós "chiptörvény" kezelni fogja a kiemelkedő hiányosságokat, erősíti Európa versenyképességét és hozzájárul a digitális és a zöld átálláshoz. Félvezető-ágazatot hoz létre a kutatástól a termelésig rugalmas ellátási lánccal. Az új törvény intézkedéseket határoz meg az ellátási láncok jövőbeli zavarainak megelőzésére, előrejelzésére és a gyors reagálásra a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel együtt. Lehetővé teszi az EU számára, hogy elérje célkitűzését, 2030-ra megkettőzze, 20 százalékra növelje piaci részesedését.

Az EU 3,3 milliárd eurót különít el a chipekkel kapcsolatos kutatásra és innovációra, ezen a területen a kis- és középvállalkozások is fokozott támogatásban részesülnek majd.

A törvény válságreagálási mechanizmust hoz létre, amelynek keretében a bizottság értékelni fogja az EU félvezetőellátását fenyegető kockázatokat. A mechanizmus lehetővé teszi az EU számára, hogy sürgősségi intézkedéseket hajtson végre, például prioritásként kezelje a hiány által különösen érintett termékekkel való ellátást, vagy közös beszerzést indítson.

Az 587 szavazattal 10 ellenszavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadott jogszabályt most az Európa Unió Tanácsának kell jóváhagynia.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: Európának "fel kell vennie a kesztyűt" a globális digitális versenyben.

Ahhoz, hogy Európa versenyképes maradjon, elengedhetetlen az unió ellátásbiztonságának erősítése a chipek előállítása kapcsán is - emelte ki.

A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa túlságosan függ a külföldön előállított chipektől, ami miatt számos stratégiai ágazat ellátási zavarokkal szembesült. Időszerűnek nevezte, hogy az új jogszabály révén az EU megerősítse az európai gazdaság ellenállóképességét és vezető szerepre törekedjen a digitális átálláshoz nélkülözhetetlen technológiák terén.

Közölte továbbá: a jogszabály segítséget nyújthat a hazai félvezetőipari szereplők számára is. "A magyar cégek jelen vannak az értéklánc tervezői és fizikai tesztelési szakaszán. A keddi döntés után számukra új támogatások válhatnak elérhetővé és gyártási oldalon is nyílhatnak lehetőségek hazánkban" - tette hozzá Gyürk András.

Címkék: ipar, mikrochip

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).