Városlista
2023. november 28, kedd - Stefánia

Hírek

2015. Május 29. 17:48, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Az EU nem szociális unió – véli a német kancellár

Az EU nem szociális unió – véli a német kancellár

Közös akarattal meg lehet őrizni Nagy-Britannia tagságát az unióban - mondta a német kancellár Berlinben a brit kormányfővel folytatott megbeszélése után. Az EU-nak reagálnia kell, ha egy tagállam változást szeretne.

Tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy Németország építő hozzáállással vesz részt a folyamatban, brit kollégájával pedig megállapodtak abban, hogy 'nagyon szorosan' együttműködnek az ügyben.

„Európa sokszor bizonyította már, hogy ahol akarat van, ott út is van' - hangsúlyozta Angela Merkel a David Cameron nal közösen tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a brit miniszterelnökkel a hazája 'várakozásairól és igényeiről' folytatott tárgyalás 'konstruktív, termékeny és a baráti' volt.

Angela Merkel elmondta, 'nem teljesen lehetetlen', hogy akár az EU működéséről szóló szerződést is módosítják a brit uniós tagság megtartásáért. A munkaerő szabad áramlásának elvével összefüggő brit aggodalmakkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 'az EU nem szociális unió', és Németországnak is fűződhet érdeke a vonatkozó szabályozás átalakításához.

Ugyanakkor először a tartalomról kell megállapodni, és csak azután lehet szó arról, hogy szerződésmódosítással vagy más jogi megoldással kell formába önteni a megállapodás tartalmát - fűzte hozzá a kancellár.

Kiemelte, hogy a német álláspont szerint a munkaerő szabad áramlásának elvét nem szabad megkérdőjelezni, de a szociális ellátórendszer juttatásaival való visszaélés lehetőségének kiküszöbölésére sor kerülhet intézkedésekre. Ehhez azonban meg kell várni, hogy milyen döntéseket hoz az Európai Bíróság a témával kapcsolatos ügyekben - mondta a német kancellár.

David Cameron hangsúlyozta, hogy az EU-nak és Nagy-Britanniának is az a legjobb, ha az ország a közösség tagja marad, de tekintettel kell lenni a brit lakosság aggodalmaira.

Az aggodalmak eloszlatásához, a brit uniós tagság megtartásához reformokat kell végrehajtani - mondta a brit miniszterelnök, kiemelve, hogy az EU-nak 'a hálózatok rugalmasságára van szüksége, és nem a tömbök ridegségére'.

Hozzátette: egyetért a kancellárral abban, hogy előbb a változtatások tartalmáról kell megállapodni, és utána kerülhet napirendre a forma kérdése. 'Számomra azonban egyértelmű, hogy a tartalom változtatásokat igényel az uniós szerződésekben' - mondta David Cameron.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre szóba került Sigmar Gabriel német alkancellár, a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták elnökének a Bild című lapban pénteken közölt vendégkommentárja, amelyben a politikus a 'többsebességű' Európa modellje mellett foglalt állást. Gabriel szerint 'egyes tagállamoknak - főleg Franciaországnak és Németországnak' az integráció élére kell állnia, és meg kell adni a lehetőséget arra, hogy más tagállamok a nekik megfelelő ütemben kövessék őket.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy támogatja az alkancellár elképzelését, amely az eurótól a schengeni övezetig az integráció számos területén 'a valóságot' írja le.

David Cameron hozzátette: teljes mértékben egyetért a német kancellárral, és úgy véli, hogy éppen ez az eltérő sebességű együttműködés jelenti azt a rugalmasságot, amelyet tovább kell erősíteni az EU-ban.

A brit Konzervatív Párt vezetője két éve jelentette be, hogy ha pártja az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak arról, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e.

A konzervatívok váratlan fölénnyel megnyerték a május 7-én tartott parlamenti választásokat, és az új kormány idei törvényalkotási programjába hivatalosan is bekerült a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás törvénytervezete, amelynek megrendezése előtt London európai reformokat kezdeményezne. Cameron ezekről a reformokról egyeztet európai körútján, amelynek részeként pénteken Berlinbe látogatott.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 06:00, kedd | Külföld

Vatikán: Ferenc pápa jobban van

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek - közölt új információkat az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő hétfőn.

2023. November 25. 08:30, szombat | Külföld

Izraeli-palesztin - Átadta a Hamász az első izraeli túszokat