Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Április 28. 08:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Az Európai Bizottság újabb tervet javasol a legális migráció előmozdítására

Az Európai Bizottság újabb tervet javasol a legális migráció előmozdítására

Az Európai Bizottság újabb tervet javasolt a legális migráció előmozdítására, hogy Európába vonzza a képzett és tehetséges munkavállalókat

- közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán.

Margarítisz Szkínász a javaslat bemutatásakor kiemelte: az Európai Bizottság olyan jogi, operatív és szakpolitikai kezdeményezéseket vázol fel, amelyek az uniós gazdaság javát szolgálják, megerősítik a nem uniós országokkal folytatott együttműködést, és hosszú távon javítják a migráció általános kezelését.

"A jogszerű migrációnak minden tekintetben pozitív hatása van: lehetővé teszi a bevándorolni szándékozók számára körülményeik javítását, miközben képzettebb munkaerőt biztosítanak a befogadó országok számára, akik pedig általában véve fellendítik a gazdaságot" - fogalmazott.

Ylva Johansson belügyi biztos a sajtótájékoztatón közölte: évente 2-3 millió nem uniós országból származó állampolgár érkezik jogszerűen az EU-ba, szemben a mintegy 125 ezer-200 ezer illegálisan érkezővel. Azt hangsúlyozta, hogy a legális migráció elengedhetetlen a gazdasági fellendüléshez, a digitális és zöld átálláshoz. Az intézkedés fontos eszköz az Európába vezető biztonságos eljutási lehetőségek létrehozásához, mindeközben csökkenti az illegális migrációt. A bizottsági javaslatcsomag elsődleges célja a képzett és tehetséges munkavállalók vonzása a munkaerőhiánnyal küzdő és munkaerőigényes ágazatokba. Emellett egyszerűsíti a letelepedési és munkavállalási eljárást az Európai Unió egészében, valamint megerősíti a tartózkodásra jogosultak és családtagjaik jogait.

Végezetül közölte: a javaslatok konkrét intézkedéseket is tartalmaznak annak előmozdítására, hogy megkönnyítsék az Ukrajna elleni orosz invázió elől menekülők bejutását az uniós munkaerőpiacra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.