Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Szeptember 09. 07:48, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Az idei nyár alulmúlta a hollywoodi várakozásokat - milliárdos a veszteség

Az idei nyár alulmúlta a hollywoodi várakozásokat - milliárdos a veszteség

Elemzők szerint az idei nyár nem sorolható a fősodorbeli hollywoodi filmek klasszikus nyári szezonjai közé. A Bloomberg jelentése alapján a stúdiók becsült vesztesége csaknem egymilliárd dollárra rúghat.

Az elemzés emlékeztetett arra, hogy a hollywoodi stúdiók éves bevételének 40 százalékát a nyári szezonban vetített filmek bevétele hozza, érzékenyen érinti őket a várakozásoktól elmaradó haszon. Az idei deficit mintegy 915,6 millió dollár (250 milliárd forint), ami mellett eltörpül a tavalyi 546,3 millió dolláros veszteség.

A tetemes veszteséget elsősorban nem a kisebb költségvetésű filmek elmaradt bevételei okozták, hanem néhány nagyszabású produkció bukása. A hat nagy filmstúdió - Paramount, Fox, Sony, Universal, Warner Bros., Disney - 32 nyári bemutatójából 17 vérzett el a jegypénztáraknál.

A Bloomberg elemzője szerint nyáron beigazolódott, hogy a közönség kevesebbet jár moziba. A problémára az a megoldás kínálkozik, hogy elég lenne kevesebb stúdió is Hollywoodban, de ez nem fog bekövetkezni - fejtette ki Doug Creutz.

A legrosszabbul a Ben Hur című remake szerepelt, amely várhatóan 75-120 millió dolláros veszteséget könyvelhet el. A Paramount filmstúdió 75 millió dollárt veszített a Star Trek: Mindenen túl című sci-fin, a Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból című filmen pedig további 65 milliót.

A Disney három filmje, A barátságos óriás, az Alice Tükörországban és az Elliott, a sárkány is megbukott a jegypénztáraknál, a stúdió további produkciói, a Szenilla nyomában és az Amerika kapitány: Polgárháború azonban helyrebillentették a mérleget, amely így jelenleg 521 millió dolláros hasznot mutat.

A Universalnál készült Kubo és a varázshúrok 80 milliós veszteséggel, a Sony újrahangolt Szellemirtókja pedig egyes - bár a stúdió által vitatott - becslések szerint 58 milliós mínusszal zárta forgalmazását.

A hanyatló bevételeket számos okkal magyarázzák, mint a kifáradó folytatások, az online és tévés tartalomszolgáltatók előretörése, vagy a rossz kritikák. A bírálat azonban nem minden esetben bátortalanítja el a nézőket: a Suicide Squad - Öngyilkos osztag a langyos fogadtatás ellenére Észak-Amerikában 300 millió dollárt keresett, és a többi piacon még ennél is többet.

A nyár legnagyobb bevételű filmjeinek tízes toplistáján a Warner Bros. három produkciója, a Démonok között 2., a Központi hírszerzés és a Mielőtt megismertelek is szerepel.

A stúdiók nyári mérlege végül csak a Paramountnál mutat majdnem 300 millió dolláros mínuszt, a Fox és a Sony csekély nyereséget, a Universal, a Warner és a Disney pedig 300-500 millió dollár közötti nyereséget könyvelhetett el a Bloomberg grafikája szerint.

Címkék: film, hollywood, mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.