Városlista
2023. december 2, szombat - Melinda

Hírek

2020. Április 15. 16:09, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az ukrán titkosszolgálat saját soraiban leplezett le egy Oroszországnak kémkedő tábornokot

Az ukrán titkosszolgálat saját soraiban leplezett le egy Oroszországnak kémkedő tábornokot

Őrizetbe vették kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai kedden az SZBU egyik tábornokát, Valerij Sajtanov vezérőrnagyot, akit azzal gyanúsítanak,

hogy éveken át Oroszországnak kémkedett, valamint terrorcselekményekben vett részt.

A tábornok leleplezését maga Ivan Bakanov, az SZBU főnöke jelentette be a Facebookon. Az SZBU felderítési részlege egyebek mellett azzal gyanúsítja a tábornokot, hogy részt vett az Adam Oszmajev elleni merénylet kitervelésében. 2017. október 30-án ismeretlenek tüzet nyitottak Kijev közelében Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva autójára. A nő életét vesztette, Oszmajev megsérült. Mindketten önkéntesként harcoltak ukrán oldalon a Donyec-medencei fronton. Ezt megelőzően is volt egy merényletkísérlet Oszmajev ellen. 2017. június 1-jén egy fegyveres Kijev belvárosában pisztollyal tüzet nyitott Oszmajevre, aki akkor is megsebesült.

Sajtanov vezérőrnagy - aki az "A" különleges műveleti központ egyik vezetője volt - ezzel egy időben Oroszországnak kémkedett, amit alátámasztanak a hatóság birtokába került anyagok, köztük hang- és videofelvételek - írta közleményében az SZBU sajtószolgálata. Az SZBU felderítési részlege szerint még 2014-ben szervezte be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Igor Jegorov ezredessel állt ügynöki kapcsolatban, aki az FSZB-nél annak a részlegnek a munkatársa, amely más országokban - köztük Ukrajnában - végrehajtandó felderítő, illetve diverziós műveletek, terrorcselekmények kitervelésére, megszervezésére és lebonyolítására szakosodott.

Az SZBU tudomása szerint Sajtanov információkat gyűjtött és adott át az FSZB-nek egyebek mellett a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében zajló fedett műveletekről, valamint az azokban részt vevő személyekről, az ukrán titkosszolgálatok nemzetközi együttműködéseiről, az SZBU hírszerzési és a műveleti részlegeinek vezető munkatársairól, hírszerzők kiválasztásáról és kiképzéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.