Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 23. 18:56, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Bajnai előválasztáson és tv-vitán menne neki Mesterházynak

Bajnai előválasztáson és tv-vitán menne neki Mesterházynak

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egyetért. Előválasztáson döntetnének a választókerületi helyekről és a miniszterelnök-jelöltről. Bajnai tv-vitát is akar szövetségesével.

Az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is – közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa – közölte a politikus. „Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép”, éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit. Ismertetése szerint ha kell, az MSZP irodáin felül bérelnek ehhez helyiségeket, a jelöltek ezeken a helyszíneken elmondhatják programbeszédeiket, majd az emberek szavazhatnak.

Bajnaiék is előválasztást akarnak

Az ATV pénteken az MSZP és az Együtt megbeszéléséről kiszivárgott információkra hivatkozva azt írta, a miniszterelnök-jelölt személye kapcsán Bajnaiék – mint utóbb kiderült – ugyanazt javasolják, mint a szocialisták: induljon egy többhetes előválasztás, melynek keretében országos kampányra, valamint televíziós vitára is sor kerülne. Ezután a többhetes előválasztás után a felek által kiválasztott közvélemény-kutatók mérése lesz a döntő, vagyis aki népszerűbb a kutatási felmérések szerint, az lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. (Ismert: a bajnaisták egyik vezetője, Karácsony Gergely 2000–2006 között a Medián kutatásvezetője, majd 2007–2010 között a cég kutatási igazgatója volt. A cég az LMP szakadásához vezető kongresszus előtt olyan felmérést jelentetett meg, amely alaposan felülmérte az Együtt 2014 választói mozgalom népszerűségét.) Az előválasztás gondolata nem új a baloldalon. Tóth Zoltán MSZP-közeli választási szakértő és a Bajnaival szövetséges Milla alternatív elnökválasztásának jelöltje erről beszélt is a Magyar Nemzetnek. Elmondta például, hogy az előválasztás a mindenkori legnagyobb ellenzéki pártoknak kedvezne, de megjegyezte: a további működésben radikális arculatválasztásra lenne szüksége az MSZP-nek. Az előválasztáson győztes jelöltnek pedig Tóth szerint fel kellene vállalni más pártok jelszavait, hogy minél több választót szólíthasson meg, „elvégre ebben a helyzetben azt nem lehet eljátszani, hogy én vagyok a Jani”. Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt társelnöke korábban elismerte, „rejtett előválasztás” folyik Bajnai Gordon volt kormányfő és Mesterházy Attila MSZP-elnök között, de szerinte elég nyár végéig megállapodni a közös miniszterelnök-jelöltről.

Az ATV értesülései szerint az Együtt–PM azt javasolja az egyéni körzetek kapcsán, hogy az MSZP és a bajnaisták kétharmad-egyharmad arányban legyen jogosult a jelöltállításra: ez azt jelentené, hogy az MSZP hetvenegy, az Együtt harmincöt egyéni jelölt állítását vállalná. A balliberális portál szerint Bajnaiék számára a kétharmad-egyharmados arány a közös listán is irányadó, mivel úgy vélik: a két párt jelenlegi támogatottsága ezt indokolja. Bajnaiék javaslata az ATV szerint azt is tartalmazza, hogy amennyiben lezárul a miniszterelnök-jelölt jelölésének kérdése, az a politikai formáció, amelyik nem jelölt miniszterelnök-jelöltet, kapjon kompenzációt az országos listán, tehát a kétharmad-egyharmad arány változzék meg a miniszterelnök-jelöltet nem adó párt javára. A volt miniszterelnök pártja azt javasolja: ha az MSZP nem fogadja el az Együtt–PM által az asztalra letett javaslatokat, akkor legalább egyéni jelöltek koordinált indításában egyezzenek meg, hogy sehol se induljanak egymás ellen.

Veszélyes alku az emberek háta mögött

A Fidesz szerint veszélyes, titkos alkut kíván kötni Bajnai Gordon és Mesterházy Attila, mivel azt ugyanazok kötnék meg, akiknek a „sumákságát”, hamis ígéreteit és „szélsőséges gazdaságpolitikáját” az emberek egyszer már megtapasztalták. Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője fogalmazott így pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, Mesterházy Attila MSZP-elnöknek és Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének egyeztetését követően. A Fidesz szóvivője kiemelte, újra csak személyekről, pozíciókról és hatalomról szólt az alkudozás a baloldalon, nem pedig az emberek, családok problémáiról. A szóvivő kijelentette, veszélyes lenne az említett két politikus alkuja azért is, mert a volt kormányfőt olyan „külföldi szervezetek és gazdasági körök pénzelik, amelyek soha nem a magyar családok érdekeit nézték”.

Címkék: bajnai, mesterházy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk