Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 16. 07:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Befejeződött a távfűtési szezon

Befejeződött a távfűtési szezon

Budapesten a jogszabályokban meghatározott időpontban, azaz május 15-én befejeződött a távfűtési szolgáltatás. A FŐTÁV Zrt. szerződés szerint teljesíti a fűtési rendszer leállítását.

Ez azt jelenti, hogy aki szerződésben még nem rendelkezett a fűtési rendszer leállításáról, annál ma leállt a távfűtés. Szélsőséges időjárási fordulatnál – amilyenre az elmúlt években is volt példa – a lakóközösség által erre felhatalmazott személy eseti írásos megrendelésével természetesen ezután is visszaindítható a távfűtés.

Az idei fűtési időszak 183-200 napig tartott, ami az egyes felhasználók esetében az elő- és utófűtési időszak igényeitől függően alakult. Április végén még csaknem 75 ezer lakásban biztosította a FŐTÁV a fűtés rendelkezésre állását. A klasszikus értelemben vett (október 15-étől április 15-éig tartó) 184 napos fűtési időszak átlaghőmérséklete 4,45 Celsius-fok volt. A szezon legmelegebb napján a napi átlaghőmérséklet 17,9 Celsius-fok, a leghidegebb napján -10,9 Celsius-fok volt. A szezon hónapjaink átlaghőmérsékletei a most tapasztaltakhoz hasonlóan szeszélyes képet mutattak. Az utóbbi 15 év havi külső levegő hőmérsékleteinek átlagához képest a november több mint 2 Celsius-fokkal alacsonyabb volt, ezzel szemben a december és a január havi átlaghőmérséklet a szokotthoz képest 2-3 fokkal melegebb lett, míg a február, ahogy azt tapasztalhattuk, szokatlanul hidegre sikerült, és végül a márciusban ismét az átlagnál több fokkal melegebb volt.

Az ingadozások a szezon során kiegyenlítődtek, és így az átlaghőmérséklet alig volt magasabb az elmúlt 15 évinél. A FŐTÁV az idei októbertől-áprilisig tartó szezonban mintegy 9,8 millió GJ energiát értékesített, ami mintegy 5 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben, köszönhetően főként a melegebb időjárásnak, illetve a már több éve folytatódó felhasználói megtakarítási intézkedéseknek, hőszigeteléseknek, fűtéskorszerűsítéseknek.

Az idei télen sem fordultak elő Budapesten több tízezer lakást érintő és 12 órát meghaladó üzemszünetek. A fővárosi távhőrendszer a 2011–2012-es fűtési idényben is üzembiztosan működött. A szezonban a 2012. márciusáig feldolgozott adatok alapján összesen 32 meghibásodás következett be a FŐTÁV Zrt. táv-vezetékhálózatán. Ebből 95 százalékban kevesebb mint 8 órát tartott a hiba elhárítása, és csak a fennmaradó 2 esetben, 5 százalékban vett 8 óránál több időt igénybe. Az épületeket ellátó hőközpontok esetében 37 meghibásodás volt, amelyeknek ugyancsak 95 százaléka 8 órán belül elhárításra került, és csak 5 százaléka haladta meg a 8 órát.

Ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés végleges leállítását követően teljesen ki kell nyitni (5-ös állás). Ugyanis a zárt szelepek a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak, ami ősszel, a fűtés indításánál okozhat gondot, ám a szelepek teljes kinyitásával ez megelőzhető.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.