Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Január 31. 17:29, szerda | Külföld
Forrás: mti

Belgium, Hollandia és Németország nincs felkészülve egy nukleáris katasztrófára

Belgium, Hollandia és Németország nincs felkészülve egy nukleáris katasztrófára

Nincs kellően felkészülve egy belgiumi atomerőműben esetlegesen bekövetkező nukleáris katasztrófára sem maga Belgium, de a szomszédos Hollandia és Németország sem

- közölte egy tanulmányra hivatkozva a helyi média szerdán. A tanulmányt a holland és német határ közelében található belgiumi nukleáris létesítményekben gyakran tapasztalt biztonsági hiányosságok miatt készítették.

A tanulmány készítői szerint a három ország között nagyobb fokú koordinációra lenne szükség, ugyanis hivatalosan aláírt együttműködés létezik ugyan, de a gyakorlatban, valódi katasztrófa esetén nem működne. Többek között elmondták, mindhárom ország eltérő módszereket alkalmaz a lakosság sugárzás elleni védelmére.

Belgium északi és keleti országrészében két atomerőműben - Tihange és Doel - hét nukleáris reaktor üzemel, amelyek éves szinten 45 billió kilowattóra megtermelésével az ország energiaellátásának 54 százalékát biztosítják.

A Tihange, illetve a másik belga atomerőmű, a doeli több reaktorát is többször le kellett állítani az utóbbi években - biztonsági okokból, de aztán újra bekapcsolták őket. Aachen városa 2016-ban pert indított a Tihange vezetői ellen: 2-es reaktorát 2014-ben kapcsolták ki, miután hajszálrepedések tömkelegét találták az azt védő betonban, egy évre rá azonban a szükséges javítások elvégzése nélkül újra üzembe helyezték.

A Tihange 2-t 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-at 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le.

Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.