Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2016. December 25. 08:45, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Berlini merénylet - Több mint ötvenmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze a kamionsofőr családjának

Berlini merénylet - Több mint ötvenmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze a kamionsofőr családjának

Több mint 50 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek eddig össze a berlini gázolásos merényletben használt kamion lengyel sofőrje, Lukasz Urban családjának - jelentették internetes hírforrások.

A sofőr vélhetőleg félrerántotta a kormányt a merénylet idején, többtucat életet mentett meg.

A sajtóforrások által Lukasz Urbanként azonosított sofőrt holtan találták meg a kamionfülkében a hatóságok, testén kés és lőfegyver okozta sebekkel. A Bild című német lap korábbi értesülései szerint a sofőrt a dulakodás közben szúrta meg a tunéziai származású támadó, Anis Amri, majd a kudarcba fulladt merénylet végén lelőtte.

Az adománygyűjtést egy brit kamionsofőr, Dave Duncan kezdeményezte a GoFundMe nevű honlapon.

Az eddig összegyűjtött összeg nagyjából hússzorosa a lengyel éves átlagfizetésnek.

A 12 halálos áldozatot és több mint 50 sebesültet követelő támadásról előkerült egy videó, amelyen látható, amint a 40 tonnás fekete kamion nagy sebességgel belehajt a Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe. A felvétel alapján sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna, mert a kamion a vásár területét akár teljes hosszában is átszelhette volna.

Sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a kamion így 60-80 méter után kitért balra, kifutott a Budapest utcára és megállt.

Pénteken internetes petíciót indítottak azért, hogy a 37 évet élt Lukasz Urban posztumusz megkapja a legfőbb német állami kitüntetést, az érdemkeresztet.

A tunéziai származású merénylőt pénteken lelőtték az olaszországi Milánóban, miután a helyi hatóságok megpróbálták igazoltatni, a fiatal terrorista azonban okiratok helyett fegyvert rántott.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.