Városlista
2023. május 31, szerda - Angéla

Hírek

2016. December 21. 20:05, szerda | Külföld
Forrás: mti

Berlini merénylet - továbbra sincs hír magyar áldozatról

Berlini merénylet - továbbra sincs hír magyar áldozatról

A hivatalos tájékoztatás alapján nincs magyar állampolgár a berlini terrortámadás eddig azonosított áldozatai között, és a nem hivatalos információk alapján sem lehet tudni magyar áldozatról

- mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke szerdán Budapesten újságíróknak.

Menczer Tamás kiemelte: német részről a hivatalos tájékoztatás "nem túlzottan gyors", és ugyan nem akarja bírálni a német felet, továbbá krízishelyzetben van fontossági sorrend, de az, hogy ennyi idő elteltével nem rendelkezünk elegendő információval, "felvet azért kérdéseket". Ezért a berlini magyar nagykövetség szerda délelőtt hivatalos jegyzékben fordult a német külügyminisztériumhoz, és tájékoztatást kért az áldozatok, sérültek állampolgárságáról - közölte.

Mint mondta, az írásos válasz megérkezett, és "nagyjából egybecseng" az eddigi tájékoztatással, vagyis a hivatalos információk alapján a 12 halálos áldozat közül hatot azonosítottak, ők mind németek. A 18 súlyos sérült közül tizenötöt azonosítottak. A német fél arról tájékoztatott, hogy ha külföldi áldozatot vagy sérültet azonosítanak, azonnal értesítik az illetékes nagykövetséget, és a berlini magyar nagykövetség ilyen értesítést nem kapott - mutatott rá.

Megjegyezte: egy könnyű magyar sérültről tudnak továbbra is, aki kedd reggel elhagyhatta a kórházat. Kérdésre a sajtófőnök a személyes adatok védelmére hivatkozva nem mondott többet a magyar érintettről.

Menczer Tamás hangsúlyozta ugyanakkor: vannak másfajta, "szóbeli, nem hivatalos" információik is, ezek arról szólnak, hogy valóban nem azonosítottak eddig minden áldozatot, de az azonosított áldozatok száma több mint hat, és nincs köztük magyar állampolgár. Továbbá "arra utaló jelet sem találtak, hogy a még nem azonosított áldozatok között lenne magyar állampolgár" - fogalmazott.

Elmondta: a sérültekkel kapcsolatos szóbeli tájékoztatás szerint sem tudnak arról, hogy lenne közöttük még magyar állampolgár.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban megjelent a bizonytalanság, az aggódás és a félelem érzése, és jó lenne, ha ezeket "felváltaná a nyugalom és a biztonság érzése". Azonban "aki nem tudja magát megvédeni, az nincs biztonságban, ez ilyen egyszerű" - emelte ki.

Úgy vélte, ki kell mondani, hogy csak az jöhet be Európába, "akit mi beengedünk", vissza kell térni a törvényes rendhez, és a magyar kormány álláspontja a kezdetektől ez. Amíg mindez nem valósul meg, "addig marad a félelem és a bizonytalanság" - magyarázta.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem félszázan megsérültek, többen súlyosan.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 31. 06:00, szerda | Külföld

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.

2023. Május 30. 13:36, kedd | Külföld

Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost