Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Betört a fehérorosz feketecigi Budapestre

Betört a fehérorosz feketecigi Budapestre

Budapesten is egyre több helyen látni Jin Ling, illetve Fest márkájú cigarettásdobozt eldobva az utcán. Az itthon a feketepiacon beszerezhető termék Fehéroroszországból jön (ott legálisan gyártják). Korábban egyáltalán nem volt jellemző a fővárosban ez a cigarettamárka, sokkal inkább az ukrán Prilukit terítették a feketézők, ebből is inkább vidékre, főleg a kelet-magyarországi városokba jutott. Budapest nem volt 'szennyezett' fehérorosz termékkel, mi több, itt az átlagnál valamivel azért kisebb a feketepiac, mert futja legális vágott dohányra - írja a Napi Gazdaság.

A Jin Ling megjelenése borítékolható volt, a fehérorosz piacon 40−50 dollárcentért (90−110 forint) lehet hozzájutni dobozához, itthon pedig bőven 500 forint felett lehet értékesíteni. Információink szerint az a gyár, ahol ezt gyártják, időnként a feketepiacra is termel, amire abból következtetnek az elemzők, hogy az ott előállított mennyiség extrém sok a fehérorosz cigaretta fogyasztásához képest.

Hivatalos magyar feketepiaci adatok szerint az illegális cigarettaforgalom a piac 12 százaléka körül mozog (ezt a GfK az eldobott dobozok alapján méri), ami a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számításai szerint a csökkenő cigarettafogyasztás miatt ma már kevesebb mint egymilliárd szál évente. Ugyanakkor gyártói visszajelzések szerint a feketepiac méretének megállapítása nem ilyen egyszerű, mint ahogy azt sem lehet pontosan kiszámolni, hogy hány szál cigaretta fogy Magyarországon. A legális hagyományos füstszűrős termék forgalma hozzávetőleg tízmilliárd szál alatt van. (Egy szálba jellemzően 0,8 milligramm dohányt töltenek a gépek.) Ám piaci adatok szerint a vágott vagy sodrós dohány a teljes fogyasztás (ideértve a hagyományos cigit is) 53 százalékát teszi ki. A felmérések szerint egy szál termékbe a fogyasztók csak 0,5-0,7 mg dohányt sodornak (a hüvelyt ennyi is kitölti, főleg, ha az új technológiával előállított expandált, pattogtatott dohányt használják). Ez zavarja meg a magyar piaci szálankénti számítást. (A mennyiség kilogrammra pontosan kiszámítható − a szerk.). Emiatt a feketepiac sem pontosítható egyértelműen.

A sajtóban is megjelent hírek szerint a NAV nemrég egy illegális cigarettatöltő üzemet buktatott le, ahol úgynevezett zöld dohányt töltöttek. Ilyen terméket szálanként lehet vásárolni, illetve legálisan forgalomba került, kiürült cigarettásdobozokba visszatöltve, amit a feketepiaci mérések nem feltétlenül mutatnak ki. Az illegális töltőket közvetlenül a termelőktől származó dohánnyal 'etethetik', a méretéről egyelőre csak sejtések lehetnek. Ebből kiindulva a magyar gyártói lobbi egymilliárd szálnál nagyobbra teszi a feketepiac méretét, ennek ellenére mindenki a hivatalosan mért adatot tekinti irányadónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk