Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővülő vasúthálózat uniós támogatással

Bővülő vasúthálózat uniós támogatással

Míg az előző uniós ciklusban a közúthálózat kapott nagyobb figyelmet, a 2014−2020-as időszakban a vasút korszerűsítése élvez elsőbbséget. Erre a célra több mint 500 milliárd forintot fordít a kormány uniós forrásból - írja a Napi Gazdaság.

A múlt héten jóváhagyta a kormány a 2014−2020-as programozási időszak fejlesztéspolitikai terveit, köztük az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot. Ha az Európai Bizottság is rábólint a tervezetre, Magyarország több mint 500 milliárd forintot fordíthat vasútfejlesztésre az évtized végéig. A Brüsszelbe elküldött koncepció tartalmazza a vasútvonalak korszerűsítését, a szűk keresztmetszetek felszámolását, a hidak felújítását és az utazási időt elnyújtó kényszerű lassítások megszüntetését is.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a vasút rekonstrukciójának ügyét szolgálja az is, hogy Brüsszel minden olyan közúti projekt támogatását törölte az új ciklus keretéből, amely nem a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) tartozik. Az így felszabaduló 100 milliárd forint 70 százalékát a vasút, 30 százalékát pedig a városi közlekedés fejlesztésére fordítaná a kabinet.

A fejlesztéseket túlnyomórészt az IKOP, illetve az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz finanszírozhatja. Megépülhet a V0-ként emlegetett, 113 kilométer hosszúságú, Budapestet elkerülő, nagy sebességű teherszállításra szánt, teljesen új vasútvonal, amellyel az árutovábbítás sebessége, vagyis az ország átszelése, a jelenlegi ötről egy napra rövidülne – mondta lapunknak Pető Gábor szakértő, a MultiContact Consulting ügyvezetője.

Ázsia felől a széles nyomtávú vasútvonal a magyar−ukrán határig tart, de a teherszállítási sebesség növelésével el lehetne érni, hogy a Nyugat-Európába tartó teherforgalom a záhonyi átrakókapacitást kihasználva Magyarországon haladjon át, megerősítve hazánk kelet–nyugati összekötő szerepét − vetette fel a szakértő. Ez különösen azért időszerű, mert a szlovákiai tervekben szerepel egy széles nyomtávú vasútvonal megépítése az ukrán határtól Bécsig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során