Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 09. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Budapest csődje magával rántaná az országot

Budapest csődje magával rántaná az országot

Ha nagyon rövid időn belül nem oldódik meg a BKV válsága, akkor csődbe megy a cég, ami magával rántja a 4-es metrót, az pedig Budapestet.

Ez még csak a lánc eleje – mondta a Népszabadságnak a főváros pénzügyi helyzetéről Atkári János, Tarlós István főpolgármester pénzügyi főtanácsadója.

Mint ismert a Moody’s a közelmúltban Magyarország leminősítésével együtt Budapestet is leminősítette. Atkári János szerint azonban ez nincs hatással a város jövő évi költségvetésére. Mint mondta, a város nem is kívánt új hiteleket felvenni, az adósságszolgálatát pedig teljesíteni tudja. Budapest visszaminősítése az országkockázat emelkedésének következménye, nem a város gazdálkodásáról adott ítélet. Sőt a Moody’s indoklásában kifejezetten elismerően nyilatkozott az önkormányzat pénzügyi fegyelméről. Ebből tehát nem is tűnik ki, milyen súlyos valójában a helyzet. A BKV-bombának a város gazdálkodási egyensúlyát fenyegető veszélyére a hitelminősítők minden évben rámutattak, de arra, hogy a visszaszámlálás immár a nulla felé közelít, még nem figyeltek fel.

Atkári János szerint a város néhány hónapon belül fizetésképtelenné válhat, ha a kormány nem rendezi a BKV pénzügyi helyzetét, illetve mozgásterének bővítésével nem segíti hozzá a várost, hogy erről maga gondoskodhasson. Bármelyik elmaradása néhány héten belül a BKV csődjéhez vezet, ami a 4-es metró beruházásának ellehetetlenülését okozza. A 180 milliárd forintos uniós támogatás visszafizetése bedöntené Budapestet is. A város csődje pedig könnyen magával rántaná az országot.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára