Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2012. Június 12. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti

Csaknem félig kész a "legek" kínai felhőkarcolója

Csaknem félig kész a

Már a 300 méteres magasságot is meghaladta az évtized közepére elkészülő Sanghaj Torony, amely Kína legmagasabb épülete, sok más szempontból pedig világelső lesz.

Szédületes tempóban épül a 23 milliós kelet-kínai Sanghaj legújabb jelképének számító Sanghaj Torony (Shanghai Tower, Shanghai zhongxin dasha). A 632 méter magasságúra tervezett, spirálban tekeredő felhőkarcoló elkészültekor a 600 méteres Kanton Tornyot maga mögé utasítva Kína legmagasabb épülete lesz, a világon pedig csupán a dubaji Burdzs Kalifa szárnyalja majd túl. A Sanghaj Torony 121 emeletén összesen 381,6 ezer négyzetméternyi alapterületén irodák, vendéglátóhelyek és szálloda kapnak helyet, ahol várhatóan 16 ezren dolgoznak majd. A "szuperfelhőkarcoló" magassága idén május végén a 303,5 métert is meghaladta, négy év munka eredményeként jelenleg 65 emelet van készen. A tervek szerint a torony év végére 86 emeletesre, vagyis 403 méteresre nő, az építkezési munkák befejezése legkésőbb 2015 elejére várható.
Elkészülte után a Sanghaj Torony nevéhez több világelsőség is tartozik. Ugyan nem lesz a világ legmagasabb épülete, kilátója a 100. emeleten, 474 méteren lesz, látogatóként ilyen magasból kitekinteni az egész világon egyedül itt adódik a turistáknak lehetősége. Rekord kötődik a felhőkarcoló felső részében helyet kapó luxusszállodához is, mely a 84. és 110. emeletek közti elhelyezkedésével a világ legmagasabban fekvő hotelje lesz.
A Sanghaj Toronyban összesen 106 lift segíti a közlekedést, amelyeket a japán Mitsubishi Electric szolgáltatja, három közülük percenként az 1,08 kilométeres sebességre is képes, amivel a világ leggyorsabb liftjei lesznek. A Sanghaj Torony környezete is egyedüálló, közvetlen szomszédságában kap helyet ugyanis a 432 méter magas Sanghaji Pénzügyi Világközpont és a 370 méter magasan fekvő Jin Mao Torony, ilyen közel álló magas hármasra pedig a világon egyedül Sanghajban adódik példa.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 08:00, csütörtök | Külföld

Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

2021. Február 25. 05:00, csütörtök | Külföld

Csak negatív vírusteszttel vagy beoltva lehet átlépni a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határt

Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják

2021. Február 24. 17:02, szerda | Külföld

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest

2021. Február 24. 16:09, szerda | Külföld

Ideiglenes parkolási pályára állt a kínai marsszonda

Ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven-1 nevű kínai marsszonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban a marsjáró landolhasson a vörös bolygón - jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság.