Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Csalódást okozott a súlyosan károsodott szívet segítő ballonpumpa

Csalódást okozott a súlyosan károsodott szívet segítő ballonpumpa

Egy nagyszabású német vizsgálat kimutatta, hogy ritkán jelent számottevő javulást a főverőérben, az aortában az életveszélyesen gyenge teljesítményű szívet támogató ballonpumpa.

A ballonpumpa-kezelés gyakorlati megoldását az utolsó ötven évben dolgozták ki. Infarktus után a szívizomzat olyan rossz állapotba kerül, hogy az életben maradáshoz segítségre van szüksége. Az aortába bevezetett ballon a szív működésével pontosan egyező ütemben fölfújódik és ezzel közvetett módon támogatja a legyengült szívet. A combverőéren keresztül bevezetett cső a beteg testméretétől függő átmérőjű, így egyénileg szabályozható a szükséges pumpaméret, hiszen a műszer napokon keresztül segítheti a beteg vérkeringését.
Amikor a szív bal kamrája ellazul, az első másodpercekben a ballon fölfúvódik, ezáltal az áramló vér teljes egészében a koszorúerekbe áramlik, és ezzel a lehető legjobban biztosítja a beteg saját szívizmának vérellátását.
Amikor a bal szívkamra elkezd összehúzódni, a ballon teljesen ellazul, így a szív által kilökött vér a lehető legkönnyebben áramlik a testbe, mérések szerint 40 százalékkal növelve a véráramlást, ugyanakkor arányosan csökkentve a beteg szív munkáját.
39 német kórházban vizsgálták a ballonpumpa-kezelés hatékonyságát. Az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusán Holger Thiele, a munkacsoport előadója az eredményeket ismertetve hangoztatta, hogy a ballonpumpa kezelés a hasonlóan rossz vérkeringésű, kontrollcsoport tagjaihoz képest a betegek állapotát értékelhetően nem javította.
Az igen jó elmélet és a fantasztikus technika alapján sok esetben használják a ballonpumpát: Európában az ilyen betegek 25 százalékában, az Egyesült Államokban 39 százalékban. Most a műszergyárak jelentős fejlesztést ígérnek. A vizsgálat nyomán a szívgyógyászati kezelés legjobb módszereit ajánló javaslat erre vonatkozó pontjainak újrafogalmazását javasolják a szakértők.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.