Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 12. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Csúcson a német vállalatvezetők fizetése

Csúcson a német vállalatvezetők fizetése

A válság ellenére minden korábbinál magasabbra emelkedett tavaly a tőzsdén jegyzett legnagyobb német vállalatok vezetőinek fizetése.

A frankfurti tőzsde DAX-30 indexében szereplő vállalatoknál a csúcsvezetői fizetések 2005 és 2007 között emelkedtek, 2008-ban és 2009-ben a világgazdasági válság kirobbanásával és mélyülésével párhuzamosan kissé csökkentek, majd 2010-ben ismét emelkedtek és 2011-ben már meghaladták a válság előtti szintet.
Tavaly a csúcsvezetők átlagos fizetése 5 millió euró volt, 100 ezer euróval magasabb a válság előtti utolsó évben, 2007-ben elért szintnél. A legtöbb pénzt, 17,9 millió eurót Martin Winterkorn, a Volkswagen csoport vezetője kereste. A második, 9,35 millióval Jens Ackermann, a Deutsche Bank időközben lemondott elnöke.
A Manager Magazin és a Spiegel Online hétfőn közzétett harmincas listáját a Commerzbank igazgatótanácsi elnöke, Martin Blessing zárja 500 ezer euróval. A bankvezető fizetése rendkívül alacsonynak számít, az előtte álló 29. helyezett Thomas Bernd Quaas, az egyebek között a Nivea termékekről ismert Beiersdorf vezetője több mint háromszor nagyobb fizetést, 1,6 millió eurót kapott 2011-ben. Az eltérést az magyarázza, hogy a Commerzbankot az állam mentette meg a csődtől, és tulajdonosként keresztülvitte a vezetői fizetések korlátozását. A bank azonban már felerészben törlesztette az állami tőkeinjekciót, így a vonatkozó törvény értelmében nem kell korlátoznia a fizetéseket, Blessing alapfizetése ezért az idén 160 százalékkal - 1,3 millió euróra - emelkedik.
A csúcsvezetői jövedelmek és az átlagfizetés között egyre nagyobb a különbség: az 5 millióval szemben 44 ezer euró áll, ennyi volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete 2011-ben. A gazdasági csúcsvezetők fizetése a politikai csúcsvezetőkét is nagyságrendekkel meghaladja, Angela Merkel kancellár például tavaly 290 ezer eurót vihetett haza.
Ugyanakkor sokak szerint Németországban kevéssé érvényes az a megállapítás, hogy a cégvezetők aránytalanul sokat keresnek. Dieter Hundt, a munkaadói szervezetek országos szövetségének (BDA) elnöke a közelmúltban egy berlini háttérbeszélgetésen kifejtette: a német gazdaság gerincét a kis-, illetve közepes vállalatok adják, ezek pedig jellemzően családi vállalkozások, amelyeknél a vezetők fizetése nem szakad el nagyságrendekkel a beosztottakétól. Hozzátette: a csillagászati összegű fizetések csak a DAX-indexben szereplő részvénytársaságoknál jellemzőek, kifogásolni azonban ezeket sem lehet valójában, hiszen akkor például a labdarúgó sztárok gázsija miatt is fel kellene háborodni, amire eddig nemigen volt példa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).