Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 04. 12:28, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúnyán beszakadt a forint - 320 felett a jegyzés, emelkednek az állampapírhozamok

Csúnyán beszakadt a forint - 320 felett a jegyzés, emelkednek az állampapírhozamok

Szakad a forint, az euróval szembeni jegyzés új történelmi mélypontot ütött meg, 320 forint fölé került, soha nem volt még ennyire gyenge a hazai deviza.

A nemzetközi hitelkeretről tervezett tárgyalások időzítésével és kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság változatlanul nyomasztóan hat a forintra. A forint gyengülése miatt emelkednek a magyar állampapírhozamok. A 10 éves kötvényhozam már a 10,52 százalékon is volt ma reggel.

A félelmek azután erősödtek fel ismét, hogy a hitelminősítők szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Magyarország csődbe megy, ha nem tud megállapodni a valutaalappal. Az Európai Bizottság szóvívője tegnap azt mondta, hogy Brüsszel elvárja, hogy a magyar jegybank független maradjon és módosítsák a jegybanktörvényt. Szíjjártó Péter a miniszterelnök szóvívője tegnap azt mondta, hogy a kormány kész konzultálni az Európai Bizottsággal jegybankügyben. A brüsszeli szóvivő szerint a Bizottság megkapta a módosított jegybank törvény fordítását, és jelenleg azt vizsgálják, hogy a magyar szabályozás összhangban van-e az európai normákkal. Amíg ebben az ügyben nem születik döntés, egy új hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások nem indulhatnak el.

Médiaértesülések szerint a kormány a devizatartalékok egy részét az önkormányzatoktól átvett adósságok rendezésére, illetve gazdaságösztönzésre használná fel, a hírt azonban kormányoldalról cáfolták tegnap. Közben a svájci frankkal szemben már a 261-as szint fölött van az árfolyam. A forint zuhanása lerántotta a magyar tőzsdét is, a Bux több mint 1 százalékot vesztett és a blue chipek is mínuszban vannak, a legnagyobbat eddig az OTP zuhant.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.