Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 04. 18:05, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Csütörtöktől a mozikban Clive Owen és Tim Roth közös filmje

Csütörtöktől a mozikban Clive Owen és Tim Roth közös filmje

Csütörtökön kerül országszerte a mozikba A nevek dala című, Clive Owen és Tim Roth főszereplésével készült film, amely Norman Lebrecht zenetudós első regénye alapján készült és két földrészen,

fél évszázadon átívelve a zenén keresztül mesél a holokausztról és a barátságról.

A nevek dala történetében Martint (Tim Roth) évtizedeken át gyötri gyerekkori barátja, a lengyel-zsidó csodagyerek hegedűs, Dovidl (Clive Owen) eltűnése. A fiúnak röviddel londoni bemutatkozása előtt, 1951-ben veszett nyoma, de harmincöt évvel később úgy tűnik, a nyomára akadhatnak.

A kanadai-angol-német-magyar koprodukcióban készült alkotás producere a magyar származású kanadai Robert Lantos, aki olyan filmekről ismert, mint a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia vagy A napfény íze, az Eastern Promises - Gyilkos ítéletek vagy a Barney és a nők.

Robert Lantos az MTI-nek elmondta, hogy Norman Lebrecht zenetudós azonos című írásával egy másik producer révén ismerkedett meg, elolvasta a regényt és úgy érezte, hogy ebből a történetből muszáj filmet készítenie.

A nevek dala a holokauszton túl a barátságról, a csalódásról és a megbocsátásáról is szól. A film mentes a borzalmas jelenetektől, a legnagyobb része 1986-ban játszódik - tette hozzá a producer.

Hangsúlyozta, hogy azért esett a választása Francois Girard rendezőre, mert ugyanúgy ismeri a klasszikus zene nyelvét, mint a filmnyelvet. Kevés az olyan alkotó, aki híres az opera világában, és a filmjei is legtöbbször a zenéről szólnak, Francois Girard pedig ilyen - magyarázta Robert Lantos.

A kanadai rendező nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A vörös hegedű (1988), amelynek zenéjéért az amerikai John Corigliano megkapta az Oscar-díjat, ő készítette a Genie-díjas Harminckét rövidfilm Glenn Gouldról című alkotást, Peter Gabriel-koncertfilmjéért Grammy-díjat kapott, és többször rendezett a Metropolitan Operában is.

Zeneszerzőnek Howard Leslie Shore Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjas kanadai alkotót kérték fel, akinek legismertebb munkái A Gyűrűk Ura-sorozat, a Hobbit-sorozat és a Bárányok hallgatnak filmzenéje. Leslie Shore a forgatás megkezdése előtt két éven át komponálta A nevek dala zenéjét, e nélkül ugyanis nem tudták elkezdeni a forgatást - emelte ki a producer.

Robert Lantos felidézte, hogy a regény filmes adaptációjának forgatókönyvét az Oscar-jelölt Jeffrey Caine már korábban elkészítette, annak jogait megszerezték, majd többször átírták, mire megszületett a végleges változat. Közösen választották ki a rendezővel a két a főszereplőt - Clive Owent és Tim Roth-t -, a többi szereplőt pedig hozzájuk igazították.

A film külső jeleneteit Londonban vették fel, de főleg Budapesten forgattak. Mint mondta, Budapesten mindent meg lehet csinálni, a magyar főváros bármelyik nagyvárossá, Párizzsá vagy New Yorkká is átalakulhat.

A producer megjegyezte, hogy 1998-ban forgatott először Magyarországon Szabó Istvánnal, és akkor fedezte fel, hogy a magyar filmes szakemberek a világ legjobbjai közé tartoznak, akik professzionálisan és lelkesedéssel dolgoznak. Mint elmondta, A nevek dala a harmadik, kanadai-magyar koprodukcióban készült film A napfény íze és a Csodálatos Júlia után.

Robert Lantos szerint ambiciózus, nagyvásznat igénylő drámát a mai mozis piacra nehéz összehozni, ezért kizárólag csak olyan témát érdemes feldolgozni, amely megéri az áldozatot. "Arról, hogy sikeres lesz-e egy film, fogalmam sincs, és minél tovább űzöm ezt a mesterséget ezt annál kevésbé tudom" - fogalmazott a producer.

A nevek dala február 6-tól látható a magyar mozikban, de premier előtt már több budapesti artmozi is játssza.

Címkék: clive owen, mozi, tim roth

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.