Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 11. 18:17, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Díjazták a diákolimpia legsikeresebb iskoláit és testnevelő tanárait

Díjazták a diákolimpia legsikeresebb iskoláit és testnevelő tanárait

A 2016/17-es tanév diákolimpiai rendezvényein legkiemelkedőbben szerepelt köznevelési intézményeket díjazta csütörtökön a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

A Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a testnevelők munkája azért fontos, "mert az ő kezükben vannak a jövő büszkeségei". Egyúttal köszönetet mondott a pedagógusoknak, tanároknak és edzőknek azért az áldozatos munkáért, amellyel a háttérből segítették hozzá a diákokat a kiemelkedő eredmények eléréséhez. Hozzátette: "a diákolimpiának köszönhetően az idei tanévben immár 31. alkalommal kerül előtérbe a teljes körű iskolai sporttehetség-gondozás, amely jelentős mértékben hozzájárul a jövő sportnemzedékének kineveléséhez".

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjében kiemelte, az MDSZ rendezvénye is bizonyítja, a sport, a tudomány és az oktatás összefonódik egymással, s ugyanakkor erősíteni is tudja egymást. Kijelentette: örömmel tölti el, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia a Magyar Diáksport Szövetség segítségével hosszú ideje sikeresen bonyolítja le azokat a szellemi sportvetélkedőket, amelyeken több száz iskola több ezer diákja méri össze tudását, ezzel hozzájárulva az olimpiai eszme terjesztéséhez.

Balogh Gábor, az MDSZ első embere elmondta, hogy a 2016/17-es tanévben 270 ezer diák vett részt a diákolimpiai versenyeken, közülük mintegy 18 ezren jutottak be a sportági döntőkbe. A díjazottakon kívül mindannak az ötezer pedagógusnak is köszönetet mondott, akik - mint fogalmazott - "lelkesedésükkel és kitartó, motiváló munkájukkal több mint 30 éve tartják működésben a diákolimpia versenyrendszerét". Mondandója végén emlékeztetett rá, hogy decemberben ötpárti egyetértésben született parlamenti határozat arról, hogy szeptember utolsó pénteke a magyar Diáksport Napja.

Ezután Szabó Tünde, Kulcsár Krisztián és Balogh Gábor elismerő okleveleket és plaketteket adott át a diákolimpiákon legsikeresebben szerepelt iskolák képviselőinek. Az MDSZ 16 iskolát, 20 testnevelő tanárt, valamint a kitűnő rendezvényszervezésért három megyei szervezetet jutalmazott.

Az általános iskolák között a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola volt a legeredményesebb, megelőzve a tavaly legjobb Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolát és a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolát.

A középiskolák versenyében a veszprémi Vetési Albert Gimnázium lett az első, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma a második, s a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium a harmadik.

Ismét külön értékelték azokat az iskolákat, amelyekben kétszáznál kevesebb diákot oktatnak. Ebben a kategóriában a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskola bizonyult a legjobbnak. Kiosztották az Egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód díjakat is, amelyet három-három általános és középiskola kapott meg.

Szintén elismerésben részesítették a 19 megye, valamint Budapest legeredményesebb testnevelő tanárát, valamint díjat kaptak a legjobb diákolimpiai rendezvények szervezői is.

A rendezvény zárásaként a Becsületes játék - fair play díjat Krupa Eszter, a Szügyi Madách Imre Általános Iskola tanulója vehette át azért, mert a debreceni atlétikai bajnokságon jelezte a versenybíróknak, hogy az egyik sorozatban egy másik ugró nála jobb eredményét tévedésből az ő neve mellé írták be.

Címkék: diákolimpia, iskola, tanár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.