Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 06. 13:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Dömötör Csaba: a második hullám felkészültebben ér minket

Dömötör Csaba: a második hullám felkészültebben ér minket

Sokan azt érezhették, hogy a vírus nyári szünetet tart, de a kormány nem tartott, ezért a második hullám felkészültebb állapotban ér minket, mint tavasszal

- mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

"Az év elején az az ismeretlennel álltunk szemben, de ma már többet tudunk, így a felkészültségünk magasabb szinten áll" - fogalmazott az államtitkár, aki szerint elhúzódó, többfrontos küzdelemre kell berendezkedni, mert még mindig nincs tömegesen használható, vakcina.

Az alapvető célok: a vírusnak leginkább kitett idősek védelme, az oktatás biztosítása és a gazdaság fordulatszámának mielőbbi visszaállítása, a munkahelyek megvédése - összegezte Dömötör Csaba.

"A fegyelem és az összefogás továbbra is jó pajzs a vírus ellen, és ezt a kormány gyors és hatékony döntéshozatallal erősítheti. Mivel a védekezés eddigi rendszere jól vizsgázott, ezért nincs ok arra, hogy a kormány rángassa a járványügyi védekezés botkormányát" - fogalmazott.

Jelezte azt is, az elkövetkező időszakban nagy szerep jut majd a szolidaritásnak, például a fiatalok sokat tehetnek az idősekért többek között a távolságtartási szabályok betartásával.

Kitért arra is, a kormány pénteken pontosította a beutazásra vonatkozó szabályokat: akik igazolják, hogy gazdasági tevékenység céljából utaznak, korlátozás nélkül visszatérhetnek az országba. A pontosítások között szerepel az is, hogy beutazáskor külföldön elvégzett vírustesztet is elfogadnak - tette hozzá Dömötör Csaba.

Az oktatásról szólva úgy fogalmazott, nagy eredmény, hogy a tanévet el lehetett kezdeni. Ugyanakkor az iskolák részletes járványügyi protokollt kaptak, hogy megelőzhessék a megfertőződést. Fontosnak nevezte azt is, hogy ha a vírus megjelenik egy intézményben, akkor egyedi döntést lehet hozni ebben az esetben - mondta.

Kérdésre elmondta azt is, lezárult a nemzeti konzultáció, a kérdőíveket 1 millió 793 ezren töltötték ki. Ez azt jelenti, hogy a mostani konzultáció volt eddig a második legnépszerűbb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.