Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 02. 07:23, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Donald Trump: az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála

Donald Trump: az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála

\"Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála\"

- fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva.

"Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval... és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket" - fogalmazott a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban az amerikai elnök.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

"Nem Kínára akarok mutogatni" - szögezte le, és kiemelte, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akiről így fogalmazott: "életre szólóan elnök... királynak is nevezhetnénk".

Trump azt hangoztatta: ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát. "A kínaiak meg akarnak állapodni" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, amely azt firtatta, vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, Trump közölte" "igen, természetesen. Teljes mértékben emellett vagyunk".

A Kőolajexportáló Országok Szervezetével (OPEC) kapcsolatban Trump elnök azt állította, hogy a kartell "manipulálja az olajpiacokat". Arra figyelmeztetett: "jobb, ha felhagynak ezzel", mert "mi biztosítjuk (az OPEC-tagországok közül) soknak a védelmét".

Donald Trump szombaton Twitter-bejegyzésben tudatta: azt kérte Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királytól, hogy országa növelje olajkitermelését, a benzinárak emelkedésének megfékezése érdekében, amely szerinte az Egyesült Államokban jócskán apasztja az adócsökkentés gazdasági előnyeit. Az elnök szerint a kérést a szaúdi uralkodó el is fogadta. "Elmagyaráztam neki, hogy az Iránban és Venezuelában tapasztalható felfordulás és működési zavarok miatt kérem, hogy növelje meg a kőolaj-kitermelést, talán kétmillió hordónyira, mert túl magasak az árak... Egyetértett velem" - írta mikroblog-bejegyzésében Trump.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése