Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Január 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Vége felé jár a Sínai-félsziget északi részén zajló terrorellenes hadjárat az egyiptomi hadsereg szóvivőjének pénteki közleménye szerint; egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek.

Mohamed Szamír fogalmazása szerint a fegyveres erők "folytatták" az átfogó hadjárat "lezárását". A dandártábornok pénteken 14 "terrorista elem megsemmisítéséről" számolt be. A szóvivő naponta leadott jelentéseiben eddig nem esett szó arról, hogy a kormánycsapatok bármifajta veszteséget elszenvedtek volna.

Az al-Vafd című napilapnak előző nap nyilatkozó biztonsági források 218 megölt "takfíri" - a muzulmánokat hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánító szélsőséges - "likvidálásáról" számoltak be.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fellegvárának számító térség "megtisztítását" célzó, múlt hétvégén kezdődött legújabb katonai akció során elfogták továbbá a milícia 102 tagját, akik a források szerint a kietlen dombvidék sivatagi ösvényein és a városok lakosai közé vegyülve rejtőzködtek.

Az újságnak nyilatkozó szakértők a terrorszervezet "végének kezdeteként" írták le a fejleményeket.

A hadseregszóvivő szerint a Gázai övezettel szomszédos, főleg beduinok és palesztinok lakta régióban a kormánycsapatokat harci helikopterek fedezték, a katonaság által végrehajtott rajtaütéseket kommandós osztagok, gyorsreagálású alakulatok és a rendőrség terrorellenes egységei támogatták.

Az IÁ helyi milíciája az állandó katonai jelenlét és számos terrorellenes hadművelet ellenére rendszeresen hajt végre támadásokat a fegyveres erők tagjai ellen. A jelenleg zajló terrorellenes hadjáratot a Vértanú Joga 2 néven indították, amelynek első, szeptemberi szakasza során félezer szélsőségest öltek meg.

A független sajtót nem engedik a környékre, így az ott folyó harcokról szóló értesülések, számadatok gyakorlatilag egyetlen forrása maga a hadsereg.

Címkék: isis, terror, terrorista

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.