Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Május 22. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Tavaly ilyenkor az egyiptomiak az utcákon tüntettek az akkori elnök, Hosni Mubarak ellen.

A ma már Arab Tavaszként emlegetett esemény után egy évvel az ország lakosainak több mint fele optimista a nép jövőjét illetően, 67 százalékuk pedig a demokráciát tartja a legjobb kormányzati formának.

A Pew Research Center ezer egyiptomi felnőtt körében végzett kutatásából kiderül többek között az is, hogy az észak-afrikai ország lakóinak többsége szeretné, ha az iszlám jelentős szerepet játszana társadalmukban, és a Korán határozná meg az ország jogrendszerét. Tízből hét egyiptomi szimpatizál a Muszlim Testvériség szervezettel. Ezzel együtt egyre növekszik azoknak a száma, akik fenntartásokkal tekintenek az iszlám politikai térnyerésére – olvasható a Sociomater.hu oldalán.

Az egyiptomiak arra kérdésre, hogy hogyan kellene beépíteni az iszlámot a jogrendszerbe, Szaúd-Arábiát jelölték meg követendő példaként Törökországgal szemben. Ennek ellenére a legtöbben támogatják azokat a demokratikus jogokat és intézményeket, amelyek nem léteznek Szaúd-Arábiában, mint a szólás- és sajtószabadság vagy a nők egyenjogúsága.

Az egyiptomiak kétharmada preferálja a demokráciát, viszont közel egyötödük gondolja úgy, hogy különleges körülmények között elfogadható akár nem demokratikus vezetés is. Tízből hatan úgy vélik, hogy a demokráciában rejlik a megoldás az ország jelenlegi helyzetére, míg a megkérdezettek egyharmada jobbnak tartana egy erőskezű vezetőt. 81 százalék szerint a gazdasági helyzetnek kell prioritást élveznie a megoldásra váró problémák közül. A jelenlegi gazdasági körülményeket csupán az egyiptomiak ötöde tartja jónak. A kérdésre, miszerint várható-e fellendülés az elkövetkezendő egy évben, a lakosok fele igennel felelt. 20 százalék pesszimistán néz a jövőbe, közel egyharmaduk pedig változatlan állapotokat vár egy év múlva is.

Az Egyesült Államok megítélése rendkívül negatív a megkérdezettek körében. A 2010-ben mért 20 százalékhoz képest 2011-ben 19 százalék mondta azt, szimpatizál az USA-val, viszont a többség szerint az amerikaiak nincsenek befolyással Egyiptom jelenlegi helyzetére. Bár az USA az elmúlt hónapokban dollármilliárdokat költött az afrikai ország megsegítésére, a támogatottak 60 százaléka úgy véli, az amerikai segély többet ártott, mint használt. A Barack Obamáról való általános vélemény is hátrányára változott: míg hivatalba lépésekor az egyiptomiak közel fele támogatta az elnököt, napjainkban csupán 29 százalék viseltetik bizalommal irányába – idézi a felmérés eredményeit hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.