Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 02. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egységesíti a kormány a vízszolgáltatás díjait

Egységesíti a kormány a vízszolgáltatás díjait

A víziközmű-társaságok közösségi tulajdonba vétele után mindenütt egységes lesz a vízszolgáltatás díja, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot rövidesen napirendre tűzi az Országgyűlés. A Magyar Nemzet szerint a cél a rezsicsökkentés folytatása, az átlátható és hatékony gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Még a nyáron a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelynek értelmében országosan egységes rendszerben működhet a víziközmű-szolgáltatás – értesült lapunk kormányzati forrásból. A fő célok között a rezsicsökkentés, az egységes vízdíj bevezetése, a karbantartási munkálatok összehangolása, valamint a fejlesztésekhez szükséges uniós támogatások elérése áll. A készülő tervezet arra az elvre épül, hogy az embereknek joguk van egységes áron igénybe venni az alapszolgáltatásokat.

A vízdíj függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a műszaki feltételektől is. A kormány célja, hogy megszűnjön az árkülönbség. A tervek szerint egységesítenék a vízszolgáltatás díjait, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslat rövidesen az Országgyűlés elé kerülhet.

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint az egységes ár súlyos aránytalanságokat szüntetne meg. 'Az a társadalmi igazságtalanság szűnne meg, hogy azokon a helyeken drágább a vízdíj, ahol drágábbak az előállítási költségek, ahol a keresetek és a munkalehetőségek is rosszabbak' - fogalmazott a Híradónak Winkler Tamás.

A víziközmű társaságok száma tizedére csökkent az elmúlt években, jelenleg negyven működik az országban. A korábbi, rendkívül széttagolt rendszerben nem volt lehetőség a tarifák egységesítésére. A fő cél most a rezsicsökkentés folytatása.

Tavaly júliustól 10 százalékkal lett olcsóbb a víz és a csatornadíj az országban, a települések és régiók közötti különbségek viszont nem tűntek el. A mostani egységesítés részben ezt orvosolná.

Szakértők szerint az intézkedés nyomán olcsóbb lehet majd a karbantartás, és az ágazat is könnyebben pályázhat majd uniós pénzekre a szükséges fejlesztésekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk