Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2011. December 18. 07:48, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Egyszerűsödhet a szívbetegek élete

Egyszerűsödhet a szívbetegek élete

Bizonyos szívritmus-zavarok kezelésére világszerte milliók élnek olyan műszerrel a mellkasukban, amelyet angol neve alapján mindenütt úgy hívnak: pacemaker.

Ezt az életet mentő eszközt a szakorvosnak rendszeresen ellenőrizni kell, ami mind a betegnek, mind az orvosnak megterhelést jelent, de egy új, távolból működő eljárás ezt a hagyományos módszert jórészt fölválthatja.

Főleg idős korban fordul elő, hogy a szívműködés kórosan lelassul és ez mind súlyosabb panaszokhoz vezet, sőt bizonyos mértéken túl életveszélyt jelent. A szívösszehúzódások ütemét különleges sejtek adják, amelyek a szív felső részében összefüggő csomóba, az úgynevezett szinuszcsomóba tömörülnek, ezért ha az onnan eredő ritmus életveszélyesen lassúvá válik, azt beteg szinuszcsomó tünetcsoportnak nevezik.

Ilyenkor pacemaker-beültetés a biztonságos kezelés. Philippe Mabo és munkacsoportja Franciaország 43 szívsebészeti központjában 538 beteg szinuszcsomó tünetcsoportban szenvedő beteget gyűjtött össze. Valamennyien azonos típusú pacemakert kaptak, de azt követően a teljes csoportot véletlenszerűen két részre osztották.

A következő 18 hónapban 269 beteg az eddig kidolgozott módszer szerint meghatározott időben megjelent ellenőrző vizsgálatra és azt a szívgyógyászati központ munkatársai előírásosan elvégezték. A másik ugyanolyan létszámú csoport nem látogatta meg a klinikát, mert a pacemakerében lévő műszer sűrűn, éjjel-nappal jeleket sugárzott a gyártó cég központjába és a bármilyen kezelést igénylő ritmuszavart számítógépen a kezelőorvosnak küldött át.

Az elektronikus távellenőrzés betegnek-orvosnak egyaránt időnyereséget jelentett. A pacemaker viselőjét a műszer védte az esetleges ritmuszavar ellen és csak akkor kellett fölkeresnie a klinikát, ha az informatika olyan eltérést mutatott, amely speciális beavatkozást igényelt. A megfigyelési idő alatt a hagyományos módon ellenőrzött csoport tagjai 145 napon jelentek meg a kórházban, míg a távellenőrizettek csupán 28 alkalommal jártak személyesen az intézetben – olvasható a European Heart Journal szaklapban.

Mabo professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban ez a technika már törvényesen engedélyezett, alternatív módszer. Fontos lenne, hogy ezt az Európai Unióban is szabályozzák és ezzel betegnek és orvosnak egyaránt megkönnyítsék a műszer ellenőrzését.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 06:00, kedd | Belföld

GFM: a kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást

Marad a betéti kamatsapka és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalma is.

2023. Szeptember 26. 06:00, kedd | Belföld

Csádban nyújt segítséget a Hungary Helps program orvoscsoportja

Csádban nyújt humanitárius, egészségügyi és orvosi segítséget a Hungary Helps program orvoscsoportja - hangzott el az M1 aktuális csatornán hétfőn.

2023. Szeptember 25. 15:50, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról

Ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

2023. Szeptember 25. 15:49, hétfő | Belföld

A globális minimumadóról egyeztet Varga Mihály magyarországi vállalatvezetőkkel

Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.